Naslovna Kultura Izložbe Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška: Arheološki lokalitet Donja Dolina bogata istorijska...

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška: Arheološki lokalitet Donja Dolina bogata istorijska baština (FOTO)

GRADIŠKA – U Donjoj Dolini nalazi se arheološki lokalitet koji se sastoji od praistorijskog naselja i nekropole iz starijeg i mlađeg gvozdenog doba koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2006. godine proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

-Međutim, od tada nije gotovo ništa urađeno, iako je Komisija dužna da postavi tablu, odnosno signalizaciju kako bi se za to znalo, bez obzira što je zemljište u najvećoj mjeri u privatnom vlasništvu – rekao je direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović.

Nacionalni spomenik čine ostaci Starog naselja iz perioda kasnog bronzanog doba u naselju Gornja Dolina, mlađeg naselja iz gvozdenog doba na lokalitetu Gradina i pripadajućeg groblja u Timenačkog gredi u selu Donja Dolina, te pokretni nalazi koji se nalaze u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, Muzeju Republike Srpske u Banjaluci i Zavičajnom muzeju u Gradišci.

-Donja Dolina je jedan od najvećih metalurgijskih i trgovačkih centara u jugoistočnoj Evropi iz perioda bronzanog doba  i zaslužuje i zaslužuje da bude prezentovan – istakao je Vujinović.

On je dodao da se na ovom lokalitetu iskopavanje vrše gotovo sto godina, još nije istraženo ni deset odsto tog arheološkog lokaliteta.

-Kao što je svaki grad po nečemu prepoznatljiv, Gradiška u budućnosti može da bude prepoznatljiva i specifična po Muzeju na vodi i Donjoj Dolini – istakao je Vujinović.

Vujinović je dodao da je moguće da se naprave dobre replike aretefakata, sa keramike ili drugih predmeta.

-U Muzeju u Sarajevu su značajni nalazi nađeni na ovom lokalitetu, među kojima i drveni čamac iz Donje Doline, ali mislim da se neće vratiti Gradišci, jer i veliki svjetski muzej poput Luvra nisu vratili antičko blago Grčkog, jer je svoj pečat i veličinu i broj posjetilaca dobio zahvaljujući eksponatima – naglasio je Vujinović.

On je istakao da je težak povratak eksponata, artefakata iz muzeja u muzej, to je slučaj i sa svjetskim muzejima, a tako je i u ovom slučaju sa Zavičajnim muzejom Gradiška.

-U Zavičajnom muzeju Gradiška ima mnogo keramike, sa kojom je napravljena rekonstrukcija posuda, od kojih je jedan dio izložen kroz stalnu postavku, napravljena je rekonstrukcija kuće, tkalački stroj, keltska narukvica, umbo sa jednog štita, što nije mnogo, jer se najveći broj predmeta nalazi u Muzejima i Sarajevu i Banjaluci – rekao je Vujinović.

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je i stalna postavka pod nazivom “Arheološka baština opštine Gradiška od praistorije do srednjeg vijeka”, koja je po riječima direktora Bojana Vujinovića, koji je autor izložbe, veoma značajna za Gradišku, jer govori o životu i kulturi naroda koji je živio na ovim prostorima još za vrijeme neolita.

Izvor: Radio Gradiška, foto: Moja Gradiška