Naslovna Info Gradiška Bojan Škorić, načelnik PU Gradiška: U januaru blagi porast krivičnih djela

Bojan Škorić, načelnik PU Gradiška: U januaru blagi porast krivičnih djela

GRADIŠKA – Načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić rekao je danas da je u januaru evidentirano 29 krivičnih djela što je u odnosu na isti mjesec lani, kada ih je bilo 28, povećanje od 3,6 odsto.

Škorić je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio da je stanje bezbjednosti na području ove uprave zadovoljavajuće.

On je naveo da su od ukupno 29 krivičnih djela, 24 iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri iz oblasti zloupotrebe droge, jedno iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta.

“Procenat ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je 89,6 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 78,5 odsto. Nije evidentiran nijedan maloljetni izvršilac”, naglasio je Škorić.

Škorić je naveo da je evidentirano za 35,7 odsto više narušavanja javnog reda i mira kojih je u januaru bilo 19, a u uporednom periodu 14, ali nisu zabilježena narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

On je rekao da su u januaru evidentirane 44 saobraćajne nezgode, što je manje za 6,4 odsto u odnosu na isti mjesec lani kada ih je bilo 47.

“U januaru su evidentirane tri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima”, naglasio je Škorić.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić rekao je da je u januaru evidentirano 27 izvršilaca krivičnih djela, što je povećanje od 35 odsto u odnosu na uporedni period kada ih je bilo 20, dok je za 8,7 odsto povećan i broj podnesenih izvještaja.

Mišetić je naveo da su u izvještajnom periodu evidentirana 24 krivična djela opšteg kriminaliteta od kojih je ukupno rasvijetljeno 21, pa procenat ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 87,5 odsto.

On je rekao da je nadležnom tužilaštvu protiv 22 lica podneseno 20 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

Mišetić je naveo da je u posmatranom periodu prijavljeno 15 krivičnih djela protiv imovine, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Broj evidentiranih teških krađa manji je za 33,33 odsto, a broj krađa za 57,1 odsto. U istom periodu, u oblasti zloputoprebe droge evidentirana su tri krivična djela i oduzeto 182,05 grama marihuane, 25,93 grama amftamina i jedna tableta ekstazija”, nabrojao je Mišetić.

Načelnik Odjeljenja policije u Policijskoj upravi Gradiška Dejan Trifković rekao je da je u januaru na području ove uprave evidentirano 19 narušavanja javnog reda i mira, što je više za 35,7 odsto u odnosu na uporedni period kada ih je bilo 14.

“Broj počinjenih prekršaja u januaru je 25 i veći je za 66,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine kada ih je bilo 15”, istakao je Trifković.

Trifković je rekao da je protiv 28 lica, među kojima je osam povratnika i dva maloljetnika, podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te izdato 19 prekršajnih naloga.

“Ukupno su evidentirana 603 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 7,3 osto više u odnosu na upredni period, kada ih je bilo 562”, naveo je Trifković.

On je rekao da je podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 543 prekršajna naloga, te prijavljeno 554 lica.

“Iz saobraćaja je isključeno 46 vozača – 31 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 12 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, dok su tri vozača isključena iz ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 37 vozila”, naveo je Trifković.

Trifković je naglasio da su u posmatranom periodu evidentirane 44 saobraćajne nezgode, što je manje za 6,4 odsto u odnosu na uporedni perod.

“U evidentiranim nezgodama tri lica su smrtno stradala, sedam je zadobilo teške tjelesne povrede, a 22 lica su lakše povrijeđena”, rekao je Trifković.