Naslovna Info BiH Bogata ponuda za posnu trpezu

Bogata ponuda za posnu trpezu

Vlasnik gradiške ribarnice "Amur" Mirko Kasagić

Banjaluka – Za pravoslavne vjernike sutra počinje božićni post, a na trpezi će se u narednim sedmicama naći raznovrsna hrana, čije su cijene uglavnom na nivou prošlogodišnjih.

Na tržnicama i u ribarnicama širom Srpske prodavci su pripremili bogatu ponudu ribe, gljiva, povrća i druge posne hrane. Prodavačica u banjalučkoj ribarnici “Ljilja” Sanja Babić rekla je da su podjednako tražene morske i riječne ribe, te da cijene nisu rasle zbog početka posta.

– Kilogram šarana košta devet KM, oslića 5,50, a girica tri marke. Kalifornijska pastrmka košta deset, potočna 14 KM i obje vrste su iz Ugra. Čak i filet lososa, koji košta 33 KM, nađe mušteriju – kazala je Babićeva za “Glas Srpske” i dodala da najveću potražnju očekuju pred Nikoljdan i Božić.

Prodavačica na banjalučkoj tržnici Milka Ljuboja istakla je da pasulj košta od pet do osam KM po kilogramu.

– Prošle godine bio je znatno skuplji, kilogram je koštao i do 20 KM. Bez obzira na niske cijene, mušterija slabo ima. Izgleda da su ih otjerale besparica i hladnoća – žali se Ljuboja.

Za post se sprema penzionerka Radinka Božić, koju smo zatekli kako kupuje šampinjone.

– Za posnu trpezu ne treba mnogo novca. Malo ribe, gljiva, pasulja i suprugu i meni dovoljno. Volimo posnu hranu, skoro više nego mrsnu – kaže Božićeva.

Vlasnici gradiških ribarnica kažu da su cijene ribe iste, a ponuda bogatija nego prošle godine.

– Šaran i pastrmka koštaju devet maraka po kilogramu, som 11, a amur 8,5 KM. Nismo dizali cijene zbog posta. Potražnja je zadovoljavajuća, ali se nadamo da će biti još bolja – priča vlasnik gradiške ribarnice “Amur” Mirko Kasagić.

Na zelenoj pijaci u Gradišci povrće je, ipak, nešto skuplje nego prošle godine.

– Kada su primanja mala, sve je skupo. Cijene nisu visoke, ali uprkos tome, ništa skuplje od oslića ne mogu priuštiti – požalila se penzionerka Nada K. iz Gradiške.

I fočanske ribarnice pripremile su primamljivu ponudu u susret postu, a cijene su na prošlogodišnjem nivou.

– Potražnja je solidna, a najviše se kupuje za restorane i ugostiteljske objekte – kaže prodavačica u ribarnici “Ekoprojekt” Milena Lalovac.

Fočanka Ljiljana Drakul kaže da najčešće kupuje pastrmku, oslića i riblje filete, podsjećajući da suština posta nije hrana, nego uzdržavanje od zlih misli i djela.

RIBA (u KM)

šaran 9

oslić 5,5

kalifornijska pastrmka 10

potočna pastrmka 14

losos filet 33

GLjIVE I POVRĆE (u KM)

šampinjoni 4 – 5

suvi vrganj 80

pasulj 5 – 8

špinat 3

blitva 3