Naslovna Info Gradiška Bliži se kraj noćne more sa kamionima u Gradišci

Bliži se kraj noćne more sa kamionima u Gradišci

Gradiška – Hiljade kamiona i automobila koji su zbog prelaska granice stvarali nesnošljive saobraćajne gužve u Gradišci, a decenijskom problemu primiče se kraj s obzirom na to da je počela izgradnja carinskog terminala i graničnog prelaza u Čatrnji, piše Glas Srpske.

Pripremni radovi su jeku, a prema riječima portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića u toku je proširenje dijela autoputa Banjaluka-Gradiška na lokalitetu na kojem će biti smješten granični prelaz.

– Pripremni radovi podrazumijevaju kompletnu niskogradnju i sve neophodne popratne radove kao što je uvođenje struje i vode i izgradnja nadstrešnice. Dakle, veliki dio radova biće završen u prvoj fazi za šta je još prošle godine obezbijeđeno 8,4 miliona KM – istakao je Kovačević.

On je napomenuo da bi, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, prva faza izgradnje terminala trebalo da bude završena u toku ove godine. Nakon toga uslijedila bi završna faza radova za koju će biti izdvojeno oko 15,8 miliona KM i trebalo bi da bude okončana 2017. godine.

– Završetak ovakvog kapitalnog projekta mnogo će značiti za Gradišku, jer će postojeći carinski terminal biti izmješten izvan gradskog područja i tako rasteretiti saobraćaj. To će značiti da će svi kamioni direktno dolaziti na novoizgrađeni carinski terminal i da neće imati potrebe da se uvlače u gradsko područje gdje stvaraju gužvu i blokiraju saobraćaj. Oni će sa autoputa odmah ići na veliki parking carinskog terminala gdje će obavljati kompletnu proceduru – istakao je Kovačević.

Radovima u Čatrnji posebno su se obradovali stanovnici Gradiške navodeći da bi izmještanje graničnog prelaza iz centra grada riješilo problem od kojeg godinama imaju glavobolje. Zbog gužve su često primorani da idu zaobilaznicama, a posebno za vrijeme praznika kada kroz grad nastaju kilometarske kolone. Saobraćajne gužve nisu samo frustrirajuće za vozače, jer su i pješaci ugroženi, ali i svi stanovnici koji kažu da je zvuk sirena i škripa kočnica ponekad nesnosna.

Ljubo Subotić koji stanuje nedaleko od carinskog terminala kaže da će izgradnjom novog graničnog prelaza biti stvoreni uslovi da se kamioni napokon sklone sa gradskih ulica.

– Ljudi nemaju kuda da prođu nego ovim ulicama oko carinskog terminala, koje su posebno vikendom blokirane, a vozači se automobilima bukvalno provlače između kamiona. Izgradnjom novog prelaza taj problem će napokon biti riješen, jer će teretni saobraćaj biti izmješten van grada – istakao je Subotić.

Most

Problem predstavlja i izgradnja mosta koji će povezati autoputa Banjaluka-Gradiška sa Hrvatskom. Iako je RS obezbijedila novac za izgradnju mosta na rijeci Savi, Hrvatskoj on nije prioritet i početak radova je još neizvjestan.