Naslovna Info Gradiška Bivši direktor uspešan voćar

Bivši direktor uspešan voćar

GRADIŠKA – Rade Gabrić, penzioner iz Gradiške u RS, sam održava voćnjak sa 4.300 stabala.

RADE Gabrić, dugogodišnji direktor Šumskog gazdinstva u Gradiški, posle penzionisanja se posvetio voćarstvu. U sedamdesetšestoj godini Rade sam održava voćnjak na dva i po hektara u selu Bistrica, na obroncima Prosare. Sa orezivanjem je počeo u novembru, da bi ga okončao u februaru. Ove godine se nada dobrom rodu.

– Imam 3.000 stabala jabuke, 1.000 šljiva, 300 stabala kruške, te mali rasadnik hrasta, jasena, trepetljike, povrtnjak i cvetnjak. Sve radim sam, osim zaštite, jer sa 76 godina nemam želju da sedam na traktor – kaže Gabrić.

Minule dve godine bile su katastrofalne za voćare. Gabrićeva statistika kaže da je lane imao gubitak od 12.000 KM. Slično je bilo i 2016.

– Dve godine zbog kasnih mrazeva nisam ubrao nijednu jabuku. Ova godina je dobro ponela. Raspored padavina je povoljan. Samo da ne bude oluje i leda – kaže Gabrić.

Ovaj Kordunaš, inače diplomirani inženjer šumarstva, priznaje da ne može bez biljaka. Priznaje da je poslednje dve godine penzijom amortizovao gubitke zbog meteoroloških nepogoda, te da je došlo vreme da ostvari dobit.

B. Grgić