Naslovna Info BiH očekuju ekstremno niske temperature: U gradovima -15, na planinama i do...

BiH očekuju ekstremno niske temperature: U gradovima -15, na planinama i do -20

BANJALUKA – Narandžasti meteoalarm upaljen je danas na teritoriji čitave BiH, osim Trebinja, zbog ekstremno niskih temperatura, koje će ići i do -20 stepeni Celzijusa.

Narandžasti alarm je drugo po snazi upozorenje poslije crvenog, kada su već u pitanju prirodne katastrofe. Njegovo značenje je da je vrijeme veoma opasno, praćeno neuobičajenim vremenskim prilikama, a da su šteta i ljudske žrtve mogući. Savjetuje se oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uslovima te da svi građani, pogotovo oni koji izlaze iz kuća ili idu na put, budu svjesni rizika koji je neizbježan.

Zbog razvedravanja u utorak se očekuju temperature i do -15 u pojedinim gradovima, a na jugu Hercegovine oko minus pet stepeni Celzijusovih, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Milica Đordević, meteorolog, kaže da se u pojedinim višim predjelima na istoku očekuje i nešto niža temperatura, koja će na planinama dostići i -20 stepeni.

“Tokom dana biće suvo vrijeme s temperaturama oko minus četiri, dok nas poslijepodne očekuje prolazno naoblačenje”, rekla je Đorđevićeva.

U noći sa srijede na četvrtak očekuje se snijeg, ali se najvjerovatnije neće zadržavati na tlu. Poslije toga slijedi razvedravanje, pa jači mraz, te više sunčanih intervala.

Dr Bogdana Lazić iz Doma zdravlja Prnjavor posavjetovala je građane da u danima veoma niskih temperatura dodatno pripaze na svoje zdravlje.

“Starije osobe, srčani bolesnici i djeca ne bi trebalo da izlaze vani osim u slučajevima nužde. To su neke kritičnije grupe tako da treba da obrate dodatnu pažnju na svoje zdravlje”, kazala je Lazićeva.

Što se tiče osoba koje su zaposlene, preporučuje dosta tečnosti, ali nikako vruće, jer konzumiranje tečnosti visokih temperatura izaziva probleme prilikom izlaska na niske temperature koje su napolju.

“Jesti više kuhanog, supe pogotovo, voća, povrća i vitamina C, a mi ionako generalno svi u ovim mjesecima jedemo dosta jaču hranu, tako da organizam ima snage”, rekla je ona.

IMG_20160119_085040_938

Do koliko-toliko povećanja temperature doći će od vikenda, nakon 23. i 24. januara, s jutarnjim temperaturama od minus osam do minus dva stepena Celzijusa, a u toku dana temperture će biti u blagom plusu, od dva do pet stepeni Celzijusovih.

Nezavisne novine