Naslovna Info Gradiška BiH dobila četiri nova nacionalna spomenika: Iz Gradiške proglašeni Vrbaški grad i...

BiH dobila četiri nova nacionalna spomenika: Iz Gradiške proglašeni Vrbaški grad i Manastirište

GRADIŠKA – Tridesettreća sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 17. decembra 2019. godine u Sarajevu, a na njoj je BiH dobila četiri nova nacionalna spomenika.

Predsjedavajući Komisije Goran Milojević i članovi Radoje Vidović i prof. dr. Amir Pašić donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenikom BiH:

1. Graditeljska cjelina – Čobanija (Čoban Hasan vojvode) džamija u Sarajevu; 2. Arheološko područje – Srednjovjekovna tvrđava Vrbaški grad i crkva Svetog Đorđa u Gornjim Podgradcima, Grad Gradiška; 3. Arheološko područje – Manastirište, Gornji Kijevci, Grad Gradiška; i 4. Arheološko područje – Kasnoantički – ranovizantijski grad i tri ranohrišćanske bazilike u Gornjim Bakincima, opština Laktaši.

Komisija je donijela zaključak da se nacionalni spomenik – graditeljska cjelina Konak u Sarajevu zajedno sa pokretnim nasljeđem uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH. Ova monumentalna građevina se zadnjih godina nalazi van upotrebe, zbog brojnih oštećenja na objektu. Osim slijeganja koja su dovela do pojave pukotina na vanjskim i unutrašnjim zidovima, prisutna su oštećenja nastala usljed lošeg sistema odvodnje oborinskih voda.

Iako je u toku izrada Glavnog projekta sanacije, restauracije i konzervacije Graditeljske cjeline Konak u Sarajevu, Komisija je donijela zaključak da se nacionalni spomenik uvrsti na Listu ugroženih spomenika, kako bi se ubrzalo preduzimanje neophodnih mjera zaštite i spriječi dalja devastacija objekta.

Na 33. sjednici Komisija je donijela odluke o izmjenama i dopunama prvobitnih odluka za osam nacionalnih spomenika u Sarajevu:

1. Graditeljska cjelina – Oficirski paviljoni u Sarajevu, 2. Građevina – Dom Oružanih snaga BiH u Sarajevu, 3. Građevina – Carev most u Sarajevu, 4. Graditeljska cjelina – Franjevački samostan i Crkva sv. Ante u Sarajevu, zajedno sa pokretnom imovinom, 5. Industrijska graditeljska cjelina električne centrale na Hridu (Dudinom Hridu) u Sarajevu, 6. Građevina – Hotel Stari Grad u Sarajevu, 7. Građevina – Pravosudna palata u Sarajevu, 8. Građevina – Zgrada Marijin dvora u Sarajevu.