Naslovna Info BEZ STRAHA OD POPLAVA: Sanira se vrbasko-savski nasip u Srpcu

BEZ STRAHA OD POPLAVA: Sanira se vrbasko-savski nasip u Srpcu

GRADIŠKA – Skorašnjim završetkom sanacije nasipa pored Save i Vrbasa, koja je počela prije dve godine, opština Srbac konačno će riješiti višedecenijske probleme zbog stalnih poplava.

Riječ je o višemilionskom projektu čiji efekti će dati dugo očekivani rezultat u narednim godinama i decenijama. Štete od poplava, koje su ovdje bile velike, sada će se smanjiti, a poljoprivredi i našim mjestima, posebno u područjima u slivu Save i Vrbasa, omogućiti nove razvojne perspektive, ohrabriti ih na veća ulaganja – rekao je srbački načelnik Mlađan Dragosavljević za Srpskainfo.

Gotovo na proljeće

Navodi da je u toku i čišćenje kanalske mreže, koja je sastavni dio sistema zaštite od poplave.

– Projekat čišćenja kanalske mreže biće završen na proljeće. Zajedno s rekonstruisanim nasipom Vrbasa i Save, gdje su radovi takođe pri kraju, opština Srbac napokon, u vrijeme kišnog perioda više neće biti na udarnim mjestima loših vijesti o poplavama i drugim elementarnim nepogodama – naglasio je Dragosavljević.

Podsjećamo, rekonstrukcija savskog nasipa, uključujući njegovu dogradnju za metar i znatnije proširenje, predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih poslova u Republici Srpskoj. Ukupna dužina dionica na kojima je neophodna rekonstrukcija, počev od Jasenovca do Bijeljine iznosi 58 kilometara. Na području Srpca biće rekonstruisano 5,2 kilometra nasipa, a na području susjedne Gradiške već je urađeno 19 kilometara. U ovu svrhu, uključujući i sanaciju osam kilometara nasipa u Brodu, biće utrošeno 26 miliona KM.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je tokom prethodnih posjeta graditeljima pored Save da su ovdje identifikovane kritične tačke koje su uvrštene u programe kapitalnih investicija i da će one biti eliminisane.

Ona je istakla da je, osim savskog i vrbaskog nasipa, obezbijeđeno 190 miliona KM u projekte zaštite od poplava na cijelom području Republike Srpske.

Glavne tačke

Najznačajniji poslovi na odbrani od nabujalog Vrbasa urađeni su na području Prijebljega i Razboja. Ovdje je izgrađen betonski zid koji će dugoročno će spriječiti poplave.

Tokom 2014. godine, kada je Vrbas potopio desetak sela od Prijebljega do Srpca, a isto se ponovilo i nekoliko godina kasnije, ispostavilo se da nasip ne može izdržati vodenu bujicu i da su neophodne dodatne utvrde.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zato je izgradnja betonskog zida od neprocjenjive važnosti, kažu mještani Prijebljega, koji su napokon ove zime bezbjedni od visokog vodostaja Vrbasa. Projekat je realizovan u okviru programa „Upravljanje rizikom od poplava u RS“, koga je implementirala Evropska investiciona banka, a investitor je bilo Javno preduzeće „Vode Srpske”.

Načelnik Srpca ističe da je na pojedinim mestima vrbaski nasip, uključujući betonski zid, podignut za 120 centimetara u dužini od četiri kilometra.

Inače, u sanaciju vodoprivrednih objekata u ovoj opštini Vlada RS je uložila 3,2 miliona KM plus 2,5 miliona KM za rekonstrukciju crpnih pumpi.

– Kad se uzme u obzir i sanacija vrbasko–savskog nasipa, ukupna ulaganja u jačanje sistema odbrane od poplava na području srbačke opštine su 8,8 miliona KM – precizirali su u resornom ministarstvu Republike Srpske.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.