Naslovna Sport Fudbal Baždarević: Moramo vratiti mir u kuću

Baždarević: Moramo vratiti mir u kuću

Za mene je imenovanje za selektora svoje zemlje velika stvar, ogromna, kaže Mehmed Baždarević, legendarni fudbaler sarajevskog Željezničara, te reprezentativac bivše Jugoslavije i prvi kapiten BiH, koji je u subotu izabran za 12. selektora fudbalske selekcije naše zemlje.

Popularni Meša dobio je jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH i u utorak bi trebalo da doputuje u Sarajevo kako bi njegovo imenovanje bilo ozvaničeno.

“U subotu sam imao vrlo uzbudljiv dan. Za neke trenere je najveća želja da vode veliki klub poput Reala, Čelsija, a za mene je da vodim svoju reprezentaciju. Nije bilo lako, jer su u konkurenciji bili veoma kvalitetni kandidati. Ta mi se želja ispunila i presretan sam. Ipak sam u toj sredini napravio svoju karijeru i puno toga lijepog doživio. No, dobio sam jednoglasnu podršku rukovodstva Saveza i sada to povjerenje moram opravdati. Malo ću s prijateljima i porodicom proslaviti ovaj veliki događaj i krenuti s poslom. Trebalo bi da u Sarajevu budem u utorak poslijepodne”, kaže Baždarević na početku razgovora za “Nezavisne”.

NN: Do Vaše debitantske utakmice protiv Andore, 28. marta, ima nešto duže od tri mjeseca. Kako ćete iskoristiti to vrijeme?

BAŽDAREVIĆ: Kao trener volim da razgovaram s igračima i da ih vidim na djelu, i na treningu i na utakmici. I u svojim klubovima kada sam god dovodio igrače vodio sam se tim principima. Veoma mi je važno i mišljenje njihovih trenera. Isto tako, interesuju me svi njihovi problemi i profesionalni i privatni. Uvijek sam tako radio, pa ću i sada u reprezentaciji. Planiram da obiđem što više naših reprezentativaca i pogledam njihove utakmice, ali i razgovaram s njima. Ekipa je kao porodica, a kada je mir u kući, onda sve lakše i bolje funkcioniše. Moramo zajedno učiniti sve da napravimo ono što bi svi u BiH željeli, a to je da bilježimo dobre rezultate.

NN: Situacija u kvalifikacijama za EP 2016. nije nimalo naivna. BiH nakon četiri kola ima svega dva boda. Vjerujete li u plasman na EP?

BAŽDAREVIĆ: Reprezentacija već postoji i ne dolazim u razrušenu ekipu. Prije mene je Safet Sušić dobro radio i igralo se dobro, malo je poljuljano povjerenje i samopouzdanje i na tome ćemo morati raditi. To se vraća dobrim igrama i rezultatima. Mislim da sam u stanju napraviti neke promjene koje će pozitivno uticati na reprezentaciju. Naravno, biće nam potrebna podrška svih oko reprezentacije i ljudi iz Saveza, i medija i navijača, bez toga će biti veoma teško. Mada je i ovako jasno da nas čeka težak posao, ali optimista sam. U fudbalu je sve komplikovano. I da imam devet bodova, a ne dva, moglo bi se desiti da ne odemo na EURO. Nema pravila, ali sam spreman za taj presing i izazov. S velikom energijom ulazim u ovaj posao i uvjeren sam da će igrači biti uz mene. Pokušaćemo vratiti mir u reprezentaciju i vatru na teren.

NN: Jeste li svjesni rizika koji ste preuzeli?

BAŽDAREVIĆ: Znam šta me čeka i u ovu “avanturu” nisam ušao sa bilo kakvim predrasudama i razmišljanjem da će biti lako. Ipak, vjerujem u to da mogu napraviti dobre stvari. Naravno, na rezultat utiče dosta stvari, od forme igrača do zdravstvenog stanja i mnogih drugih stvari. Ipak, svjesno sam preuzeo sav rizik. Mogao sam otići u Alžir, gdje bi to bilo puno lakše. Međutim, za svoju zemlju spreman sam na kocku staviti mnoge stvari. Opet ponavljam, vjerujem da svi zajedno možemo napraviti nešto veliko.

NN: Prva utakmica je kvalifikaciona s Andorom, a tri dana kasnije prijateljska s Austrijom. Da li je to dobro za Vas?

BAŽDAREVIĆ: Sigurno je da je bolje što me na startu čeka lakša utakmica s Andorom. Međutim, za bh. reprezentaciju sada su najvažniji dobri rezultati bez obzira na protivnika. Naravno, lakše ćemo vratiti samopouzdanje protiv Andore, nego da je to neki teži protivnik. No, i sa Andorom su u igri tri boda kao i sa svakom drugom reprezentacijom. Protiv njih ćemo morati biti maksimalno koncentrisani. Čak mislim da je teže spremati se za utakmicu s Andorom, nego sa Belgijom, jer o njima se sve zna, a i motivacija nije problem. Uz to, susrete s, uslovno rečeno, lakšim protivnicima moraš pobijediti, pa je psihički dosta teško. Ipak, smatram da je dobro što ću startovati protiv Andore, a onda imati i prijateljsku s Austrijom kako bih što bolje analizirao trenutnu situaciju u timu.

NN: Koliko ćete kao selektor obratiti pažnju na igrače iz domaće lige?

BAŽDAREVIĆ: Svakako da će oni imati mjesta u reprezentaciji. Smatram da državni tim mora na raspolaganju imati 30 do 35 igrača, koji su u svakom trenutku spremni da uskoče u vatru. Planirao sam da razgovaram sa svim trenerima bh. premijerligaša, kako bih stekao što bolji uvid u igrački potencijal. Premijer ligu BiH sam u posljednjih godinu dana dosta pratio i čini mi se da je kvalitet u usponu. Ostaje taj veliki problem infrastrukture. Kada bismo, na primjer, neki derbi naše lige stavili u kontekst i okruženje koje vlada u nekoj velikoj evropskoj, vidjeli bismo da to nije baš toliko loše. U svakom slučaju, moja želja je da 30-40 odsto igrača reprezentacije dolazi iz domaće lige. U ovom trenutku to je nerealno, ali mislim da ću nekima dati šansu da pokažu šta znaju.

Nezavisne novine