Naslovna Info “Banjalučka pivara” u plusu preko šest miliona KM

“Banjalučka pivara” u plusu preko šest miliona KM

Banjalučka pivara“ nastavila je da niže dobre poslovne rezultate pa je prošlu godinu završila u plusu od oko 6,3 miliona KM. Prema finansijskom izvještaju prodaja je povećana na 483.000 hektolitara piva, što predstavlja rast od dva odsto.

Ovim rezultatom konsolidovan je položaj Pivare, kao vodeće u BiH, sa ukupnim udjelom na tržištu piva sa oko 24 odsto.

„Ostvaren je profit od 6,3 miliona KM, što je za 2,3 odsto više u odnosu na 6,14 miliona KM, koliko je realizovano u 2016. godini. Uprkos opštem uspjehu ostvaren u obimu prodaje, prihod kaska za obimom, što potvrđuje da je pritisak na kupovnu moć potrošača izuzetan. Ovaj efekat je najvidljiviji u smanjenoj konzumaciji u kafićima te porastu prodaje jeftinih kategorija piva u maloprodajama, što je dodatno pogoršano izuzetnim obaranjem cijena piva, koje međunarodne pivare uvoze naročito iz Srbije“, kazao je direktor „Pivare“ Nikolas Peni u pisanoj izjavi uz finansijski izvještaj.

Prihodi su povećani za oko 1,3 miliona KM u odnosu na 2016. godinu i trenutno iznose oko 47,8 miliona KM. Istovremeno, rast od oko 920.000 KM primjetan je i kod rashoda pa oni sada iznose oko 40,4 miliona KM.

Ukupne obaveze preduzeća smanjene su za oko 2,9 miliona KM. Dugoročne su niže za oko 600.000 KM i iznose oko 5,4 miliona KM, dok su kratkoročne obaveze značajno rasterećene za oko 2,3 miliona KM i iznose 6,9 miliona KM.

„’Pivara“ je nastavila da ulaže u poboljšanje proizvodnje. Fokus ulaganja bio je u nepovratna pakovanja, odnosno staklenu ambalažu i limenke, čiji udio u ukupnoj proizvodnji raste, s obzirom na ostvaren rast izvoza. Značajno smo povećali ulaganja u održavanje. Posljedica toga je napredak u produktivnosti i značajnom smanjenju utroška“, istakao je Peni.

Iako preduzeće povećava broj zaposlenih, pa ih je u 2017. bilo 16 više (264 radnika), nesigurnost nije zaobišla kompaniju.

„Vodila se debata o mogućem povećanju akciza, što je uzrokovalo nesigurnost u pivarskom sektoru. Prijedlog da se poveća akciza na pivo nije prihvaćen. Vjerujemo da je to bila ispravna odluka, jer je akciza na pivo 2014. godine značajno povećana za 25 odsto. Svako dalje povećanje imalo bi izrazito negativan uticaj na domaću pivarsku proizvodnju“, zaključio je Peni.

(Capital.ba)