Naslovna Info Gradiška Bakići uložili 3,8 miliona KM u DOM ZA STARE

Bakići uložili 3,8 miliona KM u DOM ZA STARE

GRADIŠKA – Među najznačajnijim investicijama u Gradiški ove godine je izgradnja Doma za starije osobe, za šta je porodica Banjalučanina Kristijana Bakića uložila 3.800.000 KM.

Oni su se time svrstali među vodeće investitore na području Gradiške, uvjereni da će im se ulaganje isplatiti, a uloženi novac donijeti novu vrijednost.

– Ovdje smo otvorili radna mjesta za svoju porodicu, nekoliko naših članova, ali i za 30 stanovnika Gradiške. Ispoštovali smo evropske i svetske standarde u ovoj oblasti. U 42 sobe imamo 96 kreveta plus mnoge sadržaje, prvenstveno zdravstvenog i rekreativnog karaktera, neophodne starijoj populaciji – kazao je za Srpskainfo Kristijan Bakić, direktor Rezidencije „Bakić“, u čijem sastavu je Dom za stare i nemoćne osobe.

Hrabrost

Naš sagovornik ističe da je bilo potrebno mnogo hrabrosti i odlučnosti za ovu višemilionsku investiciju, te kreditno zaduženje, ali je prevagnula želja za poslovnim iskorakom njihove porodice, koja se nekoliko decenija uspešno bavi preduzetništvom.

– Ovo je veoma težak i odgovoran posao koji se ne može raditi bez jasne vizije, velike odgovornosti i dalekosežnog cilja. Prevagnuo je povoljan poslovni ambijent u Gradiški blizina državne granice i dobra geografska pozicija, jer kod nas dolaze osobe sa svih strana – naglašava Bakić.

Stranci

Karakteristično je da među osobama smještenim u jedan od najmodernijih objekata za starije osobe u regionu, ima znatan broj stranaca. Oni su ovdje, kako kažu, prepoznali ambijent u skladu sa njihovim potrebama te svjetskim standardima.– Gradili smo ustanovu, organizovali sadržaje i uslugu koja pruža kućni ambijent. Nastojali smo time elimninisati barijere koje su još uvijek izražene kod našeg stanovništva koje ne može samostalno brinuti o sebi – naglasio je Kristijan Bakić, podsjetivši da u Domu pružaju priliku za takozvane slobodne aktivnosti, gdje svako ima mogućnost da istakne svoje sklonosti.

Većina je zainteresovana za izradu ručnih radova, slikanje, pisanje… Takođe organizuju i radionice, izlete, programe u skaldu sa interesovanjima osoba koje su ovde smještene.

Stojanka pletilja

Među prvim u Rezidenciju „Bakić“ uselila je Stojanka Rakić (86) iz Čatrnje kod Gradiške.

Stojanka Rakić

Ova krepka starica, bivša kuvarica u Vrtiću „Lepa Radić“ je veoma vrijedna. Ona plete priglavke u slobodno vrijeme i to joj dobro ide.

– Ovdje mi je veoma dobro, osjećam se kao kod kuće, svi su ljubazni i predusretljivi. U penziji sam 30 godina, ali uvijek ponešto radim. To mi je navika iz mladosti – rekla nam je Stojanka, inače porijeklom iz Velikog Blaška kod Laktaša.