Naslovna Sport Fudbal Avlija Edina Džeke u Gradišci

Avlija Edina Džeke u Gradišci

GRADIŠKA – Gradiška je nogometna “Meka”. Nogometna reprezentacija BiH prepoznatljiva je po sjajnim nogometašima ali i trenerima. U stručnom štabu reprezentacije BiH bio je Borče Sredojević, sad je tu Igor Janković.

S područja gradiške općine su Zvjezdan Misimović, Zlatan Muslimović, Darko Maletić, Vlado Jagodić, Vinko Marinović, a uskoro će neki novi klinci nastaviti tradiciju svojih predhodnika. Admir i Ahmet možda su novi Zmajevi!

Kasim Grgić, ili kako ga njegovi sugrađani Dubravci i Gradišćani nazivaju “Cojle”, dobro je poznato ime u krajiškom nogometu. Godinama je “Cojle” sa jednom sjajnom generacijom nogometaša FK Dubrave, koju je trenirao Midho Hatić (rahmetli) igrao u odličnoj Krajiškoj zonskoj ligi.

Po završetku bogate karijere Cojle nije mogao bez svoje najveće ljubavi – nogometa. Godinama je bio u rukovodstvu kluba, tehničkoj komisiji. Posvetio se biznisu i pomogao je u granicama svojih mogućnosti FK Dubrave. Rat u Bosni i Hercegovini “natjerao” je Kasima Grgića i njegove Dubravce i Gradišćance da sa porodicama krenu u “bijeli svijet”. Grgić je u Danskoj, gdje je proveo petnaestak godina mislio na svoje Dubrave, Gradišku, Kozaru, na svoju raju. Postao je najveći fan BH “Zmajeva”.

Sve utakmice bh reprezentacije Grgić je uživo gledao, kako u Bosni i Hercegovini tako i inozemstvu. Bio je najvatreniji navijač bh nogometne reprezentacije. Sa rekvizitima u rukama, transparentima, zastavom, kapom i šalom bodrio je nogometaše i stručni štab  BiH reprezentacije.

kasimgrgic

– Ja živim za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a dvorište svoje kuće u Bosanskoj Gradišci pretvorio sam u Avliju kapitena i najboljeg bh nogometaša Edina Džeke. Stavio sam natpis na ploči “Avlija Edina Džeke”. Veliki broj  mojih prijatelja i nogometaša specijalno navraća da vidi lijepo uređenu i punu cvijeća avliju Edina Džeke. Moji unuci Admir i Ahmet ne mogu bez nogometa i krenuli su mojim stopama. Obpjica su u Danskoj. Stariji Admir treba na operaciju i trenutno je odvojen od dresa Mitjulanda kluba za koji igra, dok je mlađi unuk Ahmet vratar u istom klubu. Ahmet je dobio dres od vratara BH reprezentacije Asmira Begovića. To mu je najdraži poklon i veliki motiv za daljnu karijeru – ispričao je za Avazov Sport Kasim Grgić.

U preljepoj avliji punoj zelenila i cvijeća “Cojle” često razgovara i teferiči sa svojim sportskim prijateljima i rajom. Na okupu se ponekad nađu legende Dubrava i Kozare Emir Hadžić “Hondo”, Enver Ćatić, Tihomir Čolić, Damir Raos, Ziko Numanspahić, i brojni drugi. Evociraju se uspomene za lijepa “zlatna” vremena gradiškog nogometa, ali dominira priča o reprezentaciji BiH.

– Moj miljenik je od prvog dana kad je obukao dres reprezentacije Edin Džeko. Susretao sam se sa bivšim selektorom Safetom Sušićem i kapitenom Emirom Spahić. Pratim Premijer ligu BiH, pratim utakmice FK Kozara, koja je ove godine obilježila vrijedan jubilej 65 godina rada i postojanja. Bosanska Gradiška i cijelo Lijevče polje zaslužuju Premijer ligu BiH – uvjeren je Kasim Grgić, koji živi za reprezentaciju BiH.

SPORT AVAZ