Naslovna Info Gradiška Austrijski kruzer “Princeza Sisi”: Turisti oduševljeni građevinama iz austrougarskog perioda (FOTO)

Austrijski kruzer “Princeza Sisi”: Turisti oduševljeni građevinama iz austrougarskog perioda (FOTO)

GRADIŠKA – Nakon elitnog francuskog kruzera “Viktor Igo”, koji već niz godina sa turistima iz Francuske, Belgije i Mađarske plovi rijekom Savom, kroz Gradišku je sinoć prvi put proplovio i austrijski kruzer “Princeza Sisi” sa 70 gostiju iz Austrije i Švajcarske.

Tokom plovidbe Savom, turisti su posebno bili oduševljeni građevinama iz austrougarskog perioda.

-Kao Austrijanki, to mi je jako zanimljivo i osjećam se ponosno što imamo tu zajedničku istoriju i što su baš Austrougari ovdje izgradili brojne građevine – rekla je direktorica ovog kruzerskog putovanja Romana Tihi.

Јedan od simbola grada na Savi jenGradska vijećnica, koja se nalazi na savskoj keju. Građena za vrijeme Austrougarske 1890. godine, i danas privlači pažnju.

Već s mosta, putnici koji prelaze granicu, dive se zgradi posebne arhitektonske i kulturološke vrijednosti.

-Građena je u takozvanom pseudomavarskom stilu, znači pod jevrejskim uticajem što onda i objašnjava prisustvo Davidove zvjezde ali i drugih jevrejskih ornamenata koji se nalaze na Gradskoj vijećnici – rekao je kustos Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u aprilu 2014. godine Vijećnicu je proglasila nacionalnim spomenikom.

Moja Gradiška, foto: T. Gvozden, P. Jungić