Naslovna Kultura Atelje na otvorenom u Gradišci: Slike u čast velikog humaniste dr Borislava...

Atelje na otvorenom u Gradišci: Slike u čast velikog humaniste dr Borislava Šokčevića (FOTO)

GRADIŠKA – Visoke, prave tropske temperature nisu pravile problema slikarima, koji su se okupili na platou između Zavičajnog muzeja Gradiška i savskog keja.

Desetak slikara stvaralo je umjetničke radove, čija će prodaja biti namijenjena u zanimljive svrhe. Riječ je o četvrtom po redu Ateljeu na otvorenom „Dr Borislav Šokčević“.

Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, potvrdio je da se ustanova na čijem je čelu, serijom kulturnih događaja odužuje svojim velikanima, ljudima zaslužnim za razvoj nauke, kulture i muzejske djelatnosti.

„Nakon nedavne izložbe u muzejskoj galeriji, posvećene prvom našem arheologu Milanu Đurđeviću Pogači, ovaj, četvrti po redu atelje na otvorenom posvetili smo doktoru Borislavu Šokčeviću, velikom čovjeku, stručnjaku, humanisti, sokolašu i slikaru. Slike će biti izložene na prodaju, a sredstva će biti namijenjena za podizanje biste još jednom gradiškom velikanu Vasi Vidoviću, što bi svakako obradovalo doktora Šokčevića da je živ“, rekao je Vujčić.

Gradiška postaje prepoznatljiva po svojim slikarima

Akademski slikar Milovan Čikić, obradovan je činjenicom da Gradiška sve više postaje grad slikara. Potvrđuje to činjenicom da sve više mladih upisuje likovnu umjetnost.

„U posljednjih dvadesetak godina Gradiška je imalasamo tri akademska slikara, a sada smo možda na cifri od dvadesetak koji su završili ili su u toku školovanja i ubrzo će završiti likovnu akademiju. Ja sam oduševljen idejom o poklanjanju pažnje gradiškim velikanima, pa sam inspiraciju pronašao u liku našeg velikog arheologa i profesora Milana Đurđevića Pogače“, rekao je Čikić.

Zavičajni muzej Gradiška uskoro će prirediti novu počast svojim velikanima.

„U toku septembra ili oktobra ćemo otkriti spomen-ploču u čast Đurđa Vučetića, čovjeka koji je 1949. godine u Beograd na školovanje odveo više od tri stotine lijevčanskih mališana.Školovao ih je o svom trošku i zaslužio je da mu odamo pažnju, rekao je Bojan Vujčić direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Autor: B. Grgić