Naslovna Info Gradiška Asfaltom do modernijeg života: Bolji dani za sela oko Gradiške (FOTO)

Asfaltom do modernijeg života: Bolji dani za sela oko Gradiške (FOTO)

GRADIŠKA – Novcem iz gradskog budžeta Gradiške i prilozima mještana u Bereku i Cerovljanima, susjednim mjesnim zajednicama, asfaltirano je nekoliko kilometara puteva i renovirani drugi objekti infrastrukture.

Asfaltni putevi su najvažniji uslov za opstanak stanovništva u lijevčanskim i potkozarskim selima, saglasni su Jovo Dragojević iz Bereka i Novo Milanović iz Cerovljana. Asfaltiranje dionice duge dva kilometra, početkom septembra, koja povezuje ova dva sela, za njih je veoma važno.

Dragojević naglašava da je ovaj put, vrijedan približno 200.000 KM, na usluzi mještanima čak sedam lijevčanskih i potkozarskih mjesnih zajednica sa dvije strane autoputa Gradiška – Banjaluka.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Ova, kao i nekoliko drugih akcija organizovanih u Bereku, rezultat je dogovora m,eštana i uspješne saradnje, razumijevanja gradske uprave iz Gradiške. Gradonačelnik Zoran Adžić sa saradnicima shvatio je suštinu naših problema i važnost akcija na koje smo dugo ukazivali. Mogu punog srca reći da smo srećni i zadovoljni jer smo posljednjih nekoliko godina doživjeli istinski preporod – kazao je Dragojević za Srpskainfo.

Novo Milanović iz Cerovljana, inače odbornik u Gradskoj skupštini, istakao je važnost stvaranja boljih uslova za život u seoskim sredinama.

– Ovo je veliki dan za Berek i Cerovljane, jer smo dobili najkraću dionicu za izlazak na autoput, ali i za Novu Topolu. To je istorijski događaj ne samo za nas već i za Jazovac, Kijevce, Ćelinovac, Turjak i Jurkovicu – naveo je Milanović.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ognjen Žmirić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Nove Topole, kojoj gravitiraju Berek i Cerovljani, smatra da je asfaltiranje dionice puta od izuzetnog značaja za mještane ova dva, ali i nekoliko drugih sela.

– Riječ je o relativno kratkoj, ali veoma frekventnoj dionici, kojom dnevno prolazi i do 300 vozila. Asfaltiranje su mještani godinama čekali, nadali se da će to biti urađeno i napokon dočekali – kazao je Žmirić za Srpskianfo, rekavši da su vrijedni mještani, prvenstveno poljoprivrednici, od sada u boljoj prilici da svoje proizvode plasiraju na tržište.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, kazao je da su dionice, kao što je u Bereku i Cetovljanima, određene na osnovu inicijativa mještana i procjene opravdanosti radova. Gradonačelnik je naveo da je riječ o sredinama sa većim brojem stanovnika i izvjesnim razvojnim perspektivama.

– To je nastavak naših višegodišnjih težnji da u selima, osim pitke vode i drugih pogodnosti, obezbijedimo dobre puteve. Na tom planu mnogo je urađeno, ali time se ne zadovoljavamo nego želimo konstantno stvarati sve bolje uslove – naglasio je Adžić.

Ulaganjem u infrastrukturu, kazao je on za Srpskainfo, najkonkretnije se borimo za napredak sela.

Nedeljko Sladojević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Berek, podsjeća i na druge akcije u selu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Gradska uprava je pomogla da asfaltiramo dionicu do seoskog groblja, a mještani su novčanim prilozima i radnim akcijama ogradili groblje, renovirali crkvu, uredili spomen-park, seosku školu, sportske terene… Pokazali smo da volimo svoje selo i da mladi, zajedno sa starijima, bitno doprinose napretku života u Bereku – kazao je Sladojević naglasivši i bitnu ulogu seoskog sveštenika Ljubiše Pejanića u radnim i drugim društvenim akcijama.

RADOVI

Osim Bereka i Cerovljana, u još nekoliko gradiških mjesnih zajednica, tokom septembra i oktobra planirano je asfaltiranje puteva. To su Gornji i Donji Podgradci, Elezagići, Cimiroti, Miloševo Brdo, Turjak i Trebovljani. Ukupna dužina navedenih dionica je sedam kilometara.

Vedran Knežević, načelnik gradskog Odjeljenja za stambene i komunalne djelatnosti, pojasnio je da se radi o provođenju Plana utroška novca dobijenog po osnovu eksploatacije šume i korištenja seoskih puteva. Ukupna suma namijenjena u ovu svrhu je približno je 800.000 KM.

Prethodnih godina asfaltirano je više putnih dionica – u Cerovljanima, Mašićima, Bistrici, Jelićima, Vilusima, Vakufu, Podgradcima, Rogoljima, te Mačkovcu, Romanovcima, Pejićima, Kozincima, Barajima, Kijevci, Turjaku, Gornjim i Donjim Podgradcima, Gornjim i Donjim Karajzovcima i Lamincima.

Izvor: Srpska info