Naslovna Info Gradiška Amputirci pomažu invalidima u Gradišci: Bijela tehnika i nameštaj za 15 siromašnih...

Amputirci pomažu invalidima u Gradišci: Bijela tehnika i nameštaj za 15 siromašnih porodica

GRADIŠKA – Udruženje amputiraca “Udas” iz Gradiške obezbijedilo je bijelu tehniku, nameštaj i novčanu pomoć za 15 siromašnih porodica koje žive na području ove opštine.

Na spisku “Udasa”, pored ostalih su porodice Marka Gavrilovića iz Donje Doline i Željka Mihajlovića iz Bok Jankovca kod Gradiške.

 Oni su doselili tokom rata iz Hrvatske ali zbog bolesti i nedostatka posla nisu uspjeli da se izbore sa siromaštvom.

Gavrilovići su podstanari, Željko je teško oboleo, njegova supruga je nezaposlena, a 6-godišnji sin Kristijan nema uslove za srećno detinjstvo.

– Stari šporet ne može zagrejati kuću, suviše je hladno jer je kuća trošna, a šporet dotajao. Poklonu smo se obradovali. Gest Udruženja amputiraca nam je unio svetlost i toplinu pred praznike. Nemamo primanja osim naknade po osnovu tuđe nege i pomoći – kaže Gordana Mihajlović.

Vasilija Gavrilović kojoj je nedavno amputirana noga, sa suprugom i deverom stanuje u kući Vodoprivrede RS u Donjoj Dolini.

– Teško nam je, preteško. Svega nam nedostaje a zdravlja ponajviše. Kauč kojeg smo dobili nam je preko potreban. To će nam olakšati svakodnevicu i muke u kojima živimo – rekao je Vasilija.

U Udruženju amputiraca ističu da su belu tehniku i nameštaj podelili za petnaestoro najugroženijih porodica u nekoliko gradiških naselja, među kojima su i članovi njihove organizacije.

– Potrudili smo se da vlastitim sredstvima te uz pomoć opštine obradujemo siromašne, da praznike za njih učinimo ugodnijim. Znamo da je naša pomoć skromna ali za njih kao i za nas to je veliko i važno, gest koji nas je ohrabrio – istakao je Saša Dejanović, predsednik gradiškog UDAS.

U opštinskoj upravi navode da oni kroz različite programe pomažu socijalno ugroženim osobama i da je ova akcija za njih veoma važna.

Aktivnosti Udruženja “Udas” podržala je i opštinska uprava koja je pomogla da se obezbijedi neophodna pomoć.

– Nastojimo što više na terenu spoznati problematiku socijalne prirode. Time stićemo uvid u situaciju i potrebe. Zato smo u budžetu za 2018. godinu povećali izdvajanja za rad Centra za socijalni rad ali i druge stavke sa krajnjim ciljem, da pomognemo najugroženijima – rekao je Ognjen Žmirić, zamenik načelnika opštine Gradiška.

BLIC