Naslovna Info AMBARI PUNI KUKURUZA

AMBARI PUNI KUKURUZA

Banjaluka – Berba kukuruza počela je u većini krajeva Republike Srpske, a prinosi su rekordni i dostižu i do 12 tona po hektaru.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da je počela berba ranijih hibrida kukuruza koji su zasijani u proljećnoj sjetvi na površinama koje nisu zahvatile poplave.

– Uskoro će krenuti i berba kukuruza na područjima koja su zasijana poslije majskih poplava – kazao je Marinković.

Naglasio je da je uprkos lošim vremenskim prilikama koje su zahvatile Srpsku prethodnih mjeseci kvalitet kukuruza očuvan, te da ova žitarica nije zaražena nikakvim bolestima.

Marinković je naglasio da su prinosi kukuruza bolji nego ikada, te dodao da se kreću od osam do 12 tona po hektaru. Kada je u pitanju cijena kukuruza, on je istakao da je padala u posljednjih 15 dana.

– Očekujemo da će se cijena kukuruza ustabiliti, te da će iznositi od 25 do 30 feninga po kilogramu – istakao je Marinković.

Predsjednik Udruženja mljekara i poljoprivrednika RS Vladimir Usorac je kazao da je uprkos boljim vremenskim prilikama prisutna vlaga u klipu kukuruza.

– Ratari su počeli sa berbom, ali bi trebalo da sačekaju da se vlaga u potpunosti smanji, jer ona sada iznosi oko 30 odsto – rekao je Usorac.

Dodao je da zbog lošeg vremena na pojedinim područjima na vrhu klipa kukuruza ima truleži, ali da to neće znatno uticati na kvalitet i prinos ove žitarice.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić je dodao da je berba kukuruza koji je zasijan u proljećnoj sjetvi u Semberiji, a koji nije bio poplavljen, u punom jeku.

– Berba kukuruza koji je zasijan poslije majskih poplava počeće za 20 dana, a sav posao ratari će završiti do polovine novembra – kazao je Maletić.

Istakao je da je kvalitet i prinos kukuruza u Semberiji dobar, te dodao da doseže do 12 tona po hektaru.

Sjetva

Vladimir Usorac je rekao da jesenja sjetva u Srpskoj još nije počela, jer se zemlja nakon kiša nije dovoljno isušila.

– Sjetva će početi za pet ili šest dana, tako da ćemo opet sve obaviti u optimalnom roku – kazao je Usorac.

Glas Srpske