Naslovna Info Gradiška Amanda Račić uzgaja najbolje povrće u regionu

Amanda Račić uzgaja najbolje povrće u regionu

GRADIŠKA – Prvomajske praznike Amanda Račić provela je u plastenicima u Novom Selu, selu pored rječice Mature, u najplodnijem dijelu Lijevče polja.

Zajedno sa ocem Branom Amanda je već zasnovala proizvodnju povrća u velikim plastenicima, a zanimljivo je da je sve njihovih ruku djelo – od izrade plastenika, postavljanja sistema navodnjavanja „kap po kap“, prostiranja folije po zemljištu do proizvodnje najkvalitetnije rasade.

– Sve je teže proizvoditi. Repromaterijali neprestano poskupljuju, ali uložili smo mnogo novca u plastenike i nema odustajanja. Zato smo se prilagodili i vremenu i tržištu. Sadimo povrće u vremenskim razmacima, tako da ćemo imati i ranu i kasnu berbu. Osim paprike, paradajza, krastavca i tikvica krenuli smo i sa većom proizvodnjom patlidžana – rekla je Amanda.

Račići su upravo završili sadnju jedne sorte paprike, druga je već porasla, pa su otkidali zaperke.

– Naša paprika je najbolja za ajvar. Proizvodimo i ostale sorte za svježu upotrebu i za zimnicu. I ove godine planiramo da veću količinu plasiramo u domaće tržne centre. Najpovoljniji smo zato što ne idemo preko posrednika, već direktno prodajemo proizvode. Zašto da neko koristi naš rad i muku – zapitala se Amanda.

U Amandinim plastenicima ima dovoljno rasade najkvalitetnijeg povrća i za prodaju. Kvalitet im je znak prepoznavanja. Priznaje da se ni ove ni minulih godina niko nije požalio na njihove proizvode.

– Radimo ovaj posao sa velikom ljubavlju. Kod nas nema podjele na muške ili ženske poslove. Mnogi su se u početku čudili kada su me vidjeli na traktoru ili da varim metalne konstrukcije na plastenicima. Uz to u vlastitom ribnjaku, koji se snabdijeva vodom iz prelijepe Mature, uzgajamo i šarana i to isključivo domaćim žitaricama. Tu su i guske, a guščja mast je odavno naš znak prepoznavanja – rekla je Amanda Račić koja je naš dolazak iskoristila za predah uz obaveznu kafu i domaću rakiju.

Autor: B. Grgić / MojaSrpska.info