Naslovna Sport Fudbal Aleksandar Railić fenomen fudbala RS

Aleksandar Railić fenomen fudbala RS

Za Aleksandra Railića iz Dervente, koji posljednjih godina živi i radi u Banjaluci, može se s pravom reći da je svojevrsna pojava u fudbalu Republike Srpske.

10390118_799274410118369_8464684093729093305_n

Prve fudbalske korake imao je u rodnom gradu, u ekipi Tekstilca, gdje su mu kao poletarcu predviđali uspješnu karijeru. Za seniorski sastav debitovao je sa 16 godina i od tada prisutan je na fudbalskim terenima. Njegov igrački spomenar prebogat je bilješkama sa nekoliko stotina utakmica i brojnih klubova za koje je nastupao.

– Od malena sam imao izražene ambicije da napredujem, jer sam u fudbalu vidio smisao svog života. Imao sam veliku podršku roditelja, koji su se mnogo žrtvovali za mene i zbog toga sam im beskrajno zahvalan. Njihova filozofija bila je da radim ono što volim, da čuvam obraz i poštenje porodice. Drago mi je što ih nikada nisam iznevjerio. I brat Bojan me podržavao, a oduvijek sam znao održavati prisne odnose i sa prijateljima i poznanicima – rekao je Railić.

Svojevrsni raritet je taj što je nastupao u svim rangovima takmičenja u Republici Srpskoj, ali mu je na ovim prostorima postalo “tijesno”, pa se okušao i u nekoliko premijerligaša. Nosio je dresove sarajevskog Željezničara, Radnika iz Bijeljine, mostarskog Veleža, banjalučkog Borca…

– Posebno drage uspomene nosim iz Modriče, jer smo uspjeli da se plasiramo u premijerligaško društvo i osvojimo Kup BiH. Moji snovi ispunjeni su kada sam sa “uljarima” nastupao na evropskoj sceni u kvalifikacijama za Kup UEFA. Put me, na izvjesno vrijeme odveo i do slovenačkog prvoligaša Livara – prisjeća se fudbaler rođen 22. oktobra 1979. godine.

Uporedo sa fudbalom Railić nije zanemario ni školovanje. Stekao je zvanje profesora sporta i fizičke kulture, a trenutno prati predavanja na master studijama na Univerzitetu u Banjaluci. Iako u 37. godini, Railić je i dalje aktivno prisutan na fudbalskim terenima. Jesenas je nosio dres trećeligaša Dubrava, gdje će i na proljeće nastojati da sa drugarima iz ekipe trenera Zorana Kresojevića sačuva vodeću poziciju i plasira se među drugoligaše.

– Velika ljubav mi je i posao fudbalskog sudije. Stekao sam zvanje saveznog arbitra i imam veoma dobar prosjek ocjena u sudijskom dresu – dodao je Railić.

Njegovi poznanici kažu da je dobro organizovan, staložen, odgovoran i pravičan prema svakom poslu. Krase ga uvijek najbolja rješenja i u nepredvidivim situacijama. Takav želi i da ostane. Vječita fudbalska “lutalica” i avanturista posljednjih sezona se smirio kada su u pitanju nove seobe i klubovi. Stekao je mnogo prijatelja baš zahvaljujući fudbalu, a to je, kako ističe, veliko bogatstvo.

Porodica
Zimski period i smanjeni intenzitet fudbalskih aktivnosti omogućavaju Aleksandru da se više posveti porodici, supruzi Kristini i kćerkici Sofiji, ali i da posjeti roditelje u Derventi.

Brane Radulović – Glas Srpske