Naslovna Sport Ostali sportovi Aleksandar Raca cilja trku broj 200

Aleksandar Raca cilja trku broj 200

GRADIŠKA – Bio je fudbaler, igrao je za većinu gradiških klubova, a onda je okačio kopačke o klin i obuo patike za trčanje. Aleksandar Raca je, pojačavajući tempo na trenizima,  postavljao i teže ciljeve. Danas je među najboljim polumaratoncima u regionu. Priznat je u svijetu atletike od Skandinavije do Mediterana.

U Gradu na Savi, zajedno sa nekoliko istomišljenika, formirao je Atletsko-rekreativni klub „Gradiška“. Ove godine, u prvoj nedjelji marta, Gradiška će biti  domaćin šestom polumaratonu.

– Rok za prijave takmičara je produžen do 20. februara. Do sada se prijavilo 380 atletičara iz naše zemlje, te iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, pa čak i iz Čilea. Ovo je šesti maraton u Gradišci, a ja ću istrčati svoju 169. trku. Prošle godine sam istrčao 26 trka i četiri puta bio na pobjedničkom postolju. Čvrsto sam odlučio da ove godine dođem do jubilarne 200. trke – rekao je Aleksandar Raca.

Klub je posljednjih godina omasovljen i podmlađen. Mlade snage brzo dolaze i napreduju dugim koracima.

– Miloš Klindo je naš najuspješniji takmičar. Lani je imao deset postolja, ja sam imao četiri, a Dejan Jakeljić tri. Blistave rezultate ostvarila je naša mlada atletičarka Katarina Čubrilo koja nastupa i za Atletski klub „Prnjavor“. Imamo sjajne uslove za trening i u prirodi i na stadionu „Velimir Sombolac“ u Gradišci – rekao je Raca.

Gradiški atletičari predvođeni neumornim Aleksandrom Racom ove godine planiraju trke i u Budimpšeti, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i Stokholmu. Upravo zbog njih Gradiška je istaknuta na atletskoj mapi Evrope i svijeta.

Autor: B. Grgić / MojaSrpska.info