Naslovna Info Gradiška AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U GRADIŠCI

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U GRADIŠCI

Povodom obilježavanja Dana opštine Gradiška 24. aprila, Opštinska organizacija Crvenog krsta Gradiška organizovala je danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj će u neradna tri dana učestvovati oko 150 učenika tri gradiške sredenje škole.

Krv su danas po prvi put darivali učenici Srednje stručne i tehničke škole. U akciji dobrovoljnog darivanja krvi sutra će učestvovati  gradiški gimnazijalci, a u četvrtak učenici Tehničke škole Gradiška.

Učenice Sanja Majstorović i Jelena Lukić, koje su danas prvi put darovale krv istakle su da učestvuju u akciju dobrovoljnog darivanja krvi da bi ovim gestom pomogle onima kojima je to najpotrebnije, jer kako su navele “za njih je ovo mali gest, a nekome puno znači”.

Sekretar Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević, istakla je da je ovo tradicionalna akcija darivanja krvi povodom Dana opštine, koja se organizuje s ciljem da se kod omladine izgradi svijest o važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi i podmladi struktura stalnih davalaca.

“Na području opštine Gradiška ima veliki broj stalnih davalaca krvi, a cilj je da se ovakvim akcijama u srednjim školama svake godine animaira oko pedest učenika koji će u budućnosti biti redovni davaoci”,naglasila je Stevićeva i dodala da očekuje da će u toku ove akcije biti prikupljeno od 70 do 80 doza krvi.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Gradiška, Marija Cvjetković, rekla je da je najvažnije da se kod najmlađih davalaca, koji prvi put daju krv, otkloni strah i da se Služba na njih može osloniti u sitacijama kada dođe do manjka zaliha krvi u transfuziji.

“Transfuzija u Gradišci trenutno raspolaže sa dovoljnim zalihama krvi, zato što se tokom marta i aprila organizuju akcije dobrovoljnog darivanja krvi”, navela je doktorica Cvjetković.

Ona je dodala da najviše problema sa nedovoljnim zalihama krvi ima tokom ljetnih mjeseci, te da se u tom slučaju oslanjaju na stalne davaoce, kojima se savjetuje da  krv daruju u tom periodu.

U Službi za transfuzijsku medicinu Gradiška godišnje se prikupi od 2600 do 2800 doza krvi.