Naslovna Info Gradiška AFIRMACIJA FRANKOFONIJE: Gradiška širom otvara vrata za francusku kulturu

AFIRMACIJA FRANKOFONIJE: Gradiška širom otvara vrata za francusku kulturu

GRADIŠKA – Nekoliko javnih ustanova i udruženja građana, podržanih lokalnom upravom iz Gradiške, uspostavilo je saradnju s Francuskim institutom u Banjaluci.

Cilj je snažnija afirmacija francuske kulture i umjetnosti, kako bi stanovnici grada na Savi, posebno djeca i omladina, bolje upoznali vrijednosti ove zemlje i njene istorijske veze sa Srbima. To je suština sastanka održanog u Gradiški čime je, poslije desetak godina, nastavljena aktivnost koju je ovdje, ubrzo nakon rata, započeo doktor Petar Danilović.

– Veoma pozitivno iskustvo, sastanak s ljudima izuzetno motivisanim za saradnju, za organizovanje kvalitetnih sadržaja… Već na prvom koraku dogovorili smo nekoliko programa, muzičkih nastupa, filmskih projekcija, izložbi slika. Gradiška predstavlja važan potencijal za snažniju afirmaciju francuske kulture, jezika i drugih vrednosti ove zemlje – izjavila je za Srpskainfo Milica Mijatović, šef Kancelarije Francuskog instituta u Banjaluci.

Milica Mijatović

Radana Stanišljević, predsjednica Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta”, ukazala je na veliki književni opus Francuske, koji ima jedno od najvažanijih mjesta u svjetskoj umjetnosti.

– Vrijednosti Francuske umjetnosti, uključujući  jezik i pismo, predstavlju snažan oslonac ove zemlje, a mi, mali narod, koji s Francuskom ima tradicionalno prijateljske odnose, treba da na tome uči. U Gradiški postoji spremnost i povoljna klima za saradnju s Francuskim institutom u Banjaluci. Uvjerena sam da ćemo zajednički to iskoristiti na najbolji  način – izjavila je Radana Stanišljević, ugledni profesor srpskog jezika i književnosti iz Gradiške.

Radana Stanošljević

Među ustanovama i udruženjima koja su, već na prvom koraku, odlučna da doprinesu afirmisanju francuske kulture u Gradiški jesu “Grad pozorište”, Turistička organizacija, Zavičajni muzej, Narodna biblioteka….

– Mi smo ovdje prošle godine organizovali veče francuske kuhinje, gdje smo naše goste upoznali sa specijalitetima ove zemlje te priredili poetske dionice, gdje su naši glumci čitali pjesme najpoznatijih francuskih pjesnika. To je imalo na veliki odjek i dobilo snažnu podršku u našem gradu. Zato smo odlučni da tu ideju stalno nadograđujemo u svim segmentima. Ovaj sastanak je korak u tom pravcu – izjavio je Vladan Šurlan, predsjednik gradiškog Udruženja “Glas ugostitelja”, jedan od inicijatora sastanka, zajedno s doktorom Aleksom Sredićem.

Vladan Šurlan i Aleksa Sredić

Inače, zahvaljujući Francuskom institutu u BiH i brojnim partnerima sa kojima sarađuje, ovdje je aktivan dio velike zajednice frankofona, koja slavi francuski jezik i kulturu i ukazuje na veze naše dvije kulture, podsjetila je Milica Mijatović.

– Francuski institut u BiH je vezan za Ambasadu Francuske. Pored glavnog sjedišta Instituta u Sarajevu, raspolaže sa još dva centra u Banjaluci i Mostaru, a u svakom od ta tri grada organizuje kurseve francuskog jezika, priređuje kulturne aktivnosti – kaže Mijatovićeva.

Platforma dijaloga i saradnje

Milica Mijatović ističe da francuski institut u BiH predstavlja glavnu platformu za dijalog Francuske i BiH u oblasti kulture i znanja, te da mu je misija širenje francuskog jezika i kulture na prostoru cijele BiH.

Ona je navela da banjalučka kancelarija ima razvijenu saradnju s Katedrom za francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci, Pedagoškim zavodom Republike Srpske, kao i sa većinom institucija kulture u gradu i regiji.