Naslovna Info Gradiška Adžić, Piličić: Dobra saradanja Gradiške sa hrvatskim gradovima

Adžić, Piličić: Dobra saradanja Gradiške sa hrvatskim gradovima

GRADIŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić konstatovali su danas da Gradiška ima veoma dobru saradnju sa hrvatskim gradovima, te da je to lokalna zajednica u kojoj vlada dobra međunacionalna i međuvjerska saradnja.

Adžić je rekao novinarima da je na sastanku u Gradišci sa Piličićem razgovarao o saradnji lokalne uprave sa predstavnicima Katoličke crkve i Hrvatima koji žive u ovom gradu, te naglasio da je ona veoma dobra.

“Gradiška i Gradska uprava imaju izuzetan odnos prema svim konstitutivnim narodima, nacionalnim manjinama i pripadnicima svih vjerskih konfesija, te podržava sve aktivnosti koje manifestuju njihovu kulturu i tradiciju”, istakao je Adžić.

On je naveo da je razgovarano i o prekograničnoj saradnji Gradiške i Republike Srpske sa opštinama i gradovima u Hrvatskoj, navodeći da je putem saradnje sa hrvatskim gradovima Gradiška stvorila uslove da realizuje četiri prekogranična projekta vrijedna oko 1,6 miliona evra.

“Gradiška razvojna agencija `Raga`, takođe, ima veoma dobru saradnju sa razvojnim agencijama iz Nove Gradiške, Osijeka, Slavonskog Broda, Lipika, Siska i Daruvara. Rijeka Sava treba da spaja Republiku Srpsku i BiH sa Hrvatskom, a ne da nas razdvaja. Naša obaveza je da pomognemo da saradnja bude što bolja kako bi privredni subjekti i građani ostvarili svoj interes”, istakao je Adžić.

Piličić je naveo da je sa Adžićem održao prvi zvanični sastanak, naglasivši da je razgovor o svim temama bio veoma konstruktivan.

On je rekao da je želio da se detaljnije informiše o oblicima i obimu saradnje Hrvatske i Gradiške kao pograničnog grada u kojem se gradi još jedan most na Savi, koji predstavlja veliki potencijal za ovaj kraj.

“Gradonačelnik je inženjer po struci i veliki praktičar, što se osjeti u njegovoj priči o poslovnim zonama u Gradišci i viziji razvoja. Na ulazu u Gradsku upravu vidljivo je da se grad stavlja na raspolaganje građanima, što je važno za rješavanje svih problema”, naveo je Piličić.

On je istakao da je u razgovoru sa predstavnicima katoličke župe i Hrvatima koji žive u Gradišci dobio informacije da nema međunacionalnih problema u gradu, te da su im gradonačelnik i Gradska uprava uvijek na raspolaganju da pomognu koliko mogu.

“Grad ne može sve riješiti, ali je bitna dobra volja. Naglasili smo nekoliko projekata koji su od interesa za Hrvate i katoličku crkvu u Gradišci i dobio sam informaciju da će gradonačelnik i Gradska uprava učiniti sve što je u njihovoj moći da se ti projekti realizuju”, rekao je Piličić.

On je naveo da su za Hrvate u Gradišci važna pitanja rekonstrukcije trga kod katoličke crkve, denacionalizacija crkvene imovine, renoviranje crkava i izgradnja putne infrastrukture prema mjestima u kojima živi najviše hrvatskog stanovništva.

Piličić smatra da treba iskoristiti dobru saradnju razvojnih agencija hrvatskih gradova i Gradiške i izgradnju auto-puteva i infrastukture.

“Treba zadržati odnose obostranog uvažavanja u gradu, a Generalni konzultat je po tom pitanju uvijek na raspolaganju gradskom rukovodstvu”, naglasio je Piličić.