Naslovna Info Gradiška ADŽIĆ ORGANIZOVAO PRIJEM ZA INOVATORE

ADŽIĆ ORGANIZOVAO PRIJEM ZA INOVATORE

GRADIŠKA – Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić organizovao je danas prijem za članove Udruženja inovatora iz ovog grada i tima inovatora “Hepob”, koji su na ovogodišnjem takmičenju za najbolju inovaciju Republike Srspke osvojili prvo mjesto za izum hidroelektričnog prekidača bojlera koji sprečava strujne udare.

Tokom prijema, Adžić i predsjednik Udruženja inovatora Gradiška Dalibor Rokvić potpisali su ugovor o ustupanju kanecelarije za rad ovog udruženja.

Najavljeno je da će za Udruženje inovatora u opštinskom budžetu za narednu godinu biti obezbijeđen grant od 5.000 KM.

Adžić je rakao da je lokalana uprava iskazala razumijevanje za potrebe gradiških inovatora, koji su bitan segment za razvoj društva, a sve s ciljem da teoretske i tehničke inovacije budu stavljene u upotrebu.

“Zadnjim uspjehom i prvom nagradom na takmičenju u Istočnom Sarajevu, gradiški inovatori su prepoznati u okvirima Republike Srpske, BiH i Srbije i predstavili su, ne samo sebe, nego i opštinu Gradiška”, rekao je Adžić.

Rokvić je rekao da Uduženje postoji od 2007. godine i da su njegovi članovi učestvovali na brojnim takmičenjima i osvajali zapažene rezultate, a da je posljednja nagrada kruna dosadašnjeg rada.

Član pobjedničkog tima inovatora iz Gradiške Dragan Bunjevac kaže da je inovacija, na kojoj su radili godinu dana, veoma jednostavna i da će spriječiti mnoge smrtne slučajeva koji nastaju usljed strujnog udara u bojleru.

“Princip inovacije je takav da kada se pusti topla voda sistem to prepoznaje i gasi električnu mrežu u bojleru u istom trenutku, a nakon korištenja tople vode sistem vraća električnu mrežu u početno stanje”, rekao je Bunjevac.

Da bi se ova inovacija našla na tržištu, kaže Bunjevac, potrebno je da instituti ispitaju patent i potvrde da je siguran za korištenje.

U pobjedničkom timu inovatora “Hepob”, osim Bunjevca bili su i Ratko Vasić, Aleksandar Gluvić, Aleksandar Čičić i Sergej Vuković.

Srna