Naslovna Info Gradiška ADŽIĆ: GRADIŠKA – BREND VOĆARSKE PROIZVODNJE

ADŽIĆ: GRADIŠKA – BREND VOĆARSKE PROIZVODNJE

GRADIŠKA, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ – Gradiška je postala brend za voćarsku proizvodnju Republike Srpske jer 40 odsto potiče sa ovog područja, izjavio je gradonačelnik Zoran Adžić.

“Potrebno je formirati voćarske zadruge na području Gradiške, kako bi voćari mogli udruženo nastupati na tržištu Evropske unije i Rusije koja su značajna za ovu proizvodnju”, rekao je Adžić koji je danas otvorio Tradicionalnu izložbu voća 14. “Dani voća – Potkozarje 2019” u Gornjim Podgradcima kod Gradiške koja je okupila stotinjak izlagača.

On je podsjetio da su voćari sa područja Gradiške u posljednje tri godine pretrpjeli štete od elementarnih nepogoda koje, prema procjenama, iznose oko 35 miliona KM.

“Zbog toga voćari bi trebali razmišljati u pravcu osiguranja svoje proizvodnje kod osiguravajućih društava”, rekao je Adžić i dodao da je lokalna uprava spremna da kompaniji koja bi se bavila preradom voća i povrća dodijeli zemljište u Agroidustrijskoj zoni Nova Topola.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Savo Minić istakao je da je ovo jedna od najuspješnih domaćih manifestacija i dodao da je Gradiška druga lokalna zajednica u Republici Srpskoj po visini isplate podsticajnih sredstava u Srpskoj u iznosu višem od 12 miliona KM.

Voćar iz Cerovljana Mirko Pjanić, koji se prvenstveno bavi proizvodonjom jabuke i kruške, rekao je da je ova godina poprilično dobra kada je riječ o prinosima, te očekuje da bi cijena otkupa mogla biti bolja nego lani.

“Dani voća – Potkozarje 2019” organizovani su u okviru manifestacije “Gradiška jesen 2019”.