Naslovna Info Gradiška 8. mart u Gradišci: Kavaljeri kupuju cvijeće i poklone, ribolovci i danas...

8. mart u Gradišci: Kavaljeri kupuju cvijeće i poklone, ribolovci i danas na Savi, fotoreporteri u akciji (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Međunarodni dan žena, 8. mart, izmamio je na ulice prodavače cvijeća i razne bižuterije, ali i mnogobrojne kupce, kavaljere, učenike, fotoreportere… Prošetali smo Vidovdanskom ulicom u Gradišci, a potom i obližnjim Savskim kejom.

Ponuda cvijeća je zaista zanimljiva, a ovogodišnji  hit  je ‘drvo novca’. Ti su i ‘kućna sreća’, tek iscvijetale ciklame, karanfili i nezaobilazne ruže u svim mogućim bojama.

Cvjećarka Zdravka Vujičić kaže da je cvijeće plemenito i da ga kupuju pravi muškarci.

„Vjeruje se da kuća u kojoj raste ‘Drvo novca’ ne ostaje bez novca ni kad je visok datum. Imamo i ‘Kućnu sreću’, ali i ciklame i razno drugo cvijeće“, rekla  je Vujičićeva.

Fotoreporteri u akciji

I dok ljubitelji cvijeća obilaze brojne štandove sa svježim i rezanim cvijećem, Milana Erceg, prva bh fotografkinja sa međunarodnim zvanjem AFIAP snima životne fotografije.

„Zanimljivi su mi ljudi koji danas ostavljaju svoje obaveze i poslove i kupuju cvijeće ženama koje im znače u životu. Jedni to rade sa stilom, drugi po malo stidljivo, ali zanimljivo je za svakog fotoreportera“,  rekla je  Milena Erceg.

Osmomartovsku ponudu koriste i trgovci u popularnim gradiškim buticima, ukrašavajući izloge. Kamerom smo zabilježili jedan prelijep izlog. Izmamili smo osmijeh vrijedne prodavačice.

I ribolovci love za današnji praznik

Samo kilometar dalje, na rijeci Savi, 8. mart kao da ne zanima brojne ribolovce koji iz čamca ili sa obale pokušavaju da ulove soma ili neki primjerak bijele ribe.

„Ja ću izabranicu svoga srca obradovati ribom za večeru. Usput ću kupiti crno vino i eto štimunga“, rekao je ribolovac Ostoja Vukojević.

Osmomartovski praznici u gradu na Savi, uostalom kao i u drugim gradovima u regionu, protiču u sjeni pandemije korona virusa i pooštrenih mjera.

Tako će ovogodišnji Dan žena po lošem pamtiti ugostitelji, muzičari, ali i zdravstveni i turistički radnici i svi oni kojima je ovaj dosadni virus pomrsio račune.

Video prilog:

Autor: B. Grgić, video: Moja Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.