Naslovna Specijal Hrana 7 ukroćenih otrova u vašoj kuhinji

7 ukroćenih otrova u vašoj kuhinji

Verovatno niste znali, ali skoro svako od nas u kući drži namirnice čiji su određeni sastojci – otrovni! Naravno, ti otrovi su prisutni u minijaturnim količinama i potpuno su neškodljivi ako se namirnice u kojima se nalaze koriste na normalan, svakodnevni način.

 

1) KOŠTICE VOĆA

Poput jabuka, i trešnje sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline. Isto se odnosi i na koštice breskvi i kajsija. Ova kiselina može da bude štetna, pogotovo po decu, tek ako neko pojede ogromnu količinu koštica.

2) MUSKATNI ORAŠČIĆ
Muskatni oraščić je poznati začin, ali mora da se dozira s pažnjom. U prevelikim količinama može da izazove ubrzani rad srca, bolove, pa čak i halucinacije, delirijum i smrt.

 

54083_profimedia0186893696_300x0

    3) KROMPIR

Otrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krompira, posebno ako ostane dugo da stoji na svetlosti. Glikoalkaloidi mogu       da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju…  Zato izbegavajte krompir sa zelenkastim mrljama.

     4) BADEMI
Sirovi bademi, poput koštica voća, sadrže velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do deset sirovih gorkih badema mogu da                izazovu probleme kod odraslih, a kod dece, čak, smrtni ishod.

5) MED

Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije u kome se uništavaju toksini, med napravljen od pojedinih vrsta biljaka može sadržati andromedotoksine, koji mogu dovesti do vrtoglavice, slabosti, prekomernog znojenja, mučnine i povraćanja. Ovi simptomi se, međutim, javljaju se veoma retko i to uglavnom kod osoba koje pate od alergija.

 

 

28243_shutterstock_34794595_300x0

6) PARADAJZ

Stabljike, lišće i nezreli plodovi paradajza sadržemale količine otrova tomatina koji može da izazove stomačne probleme.

Trebalo bi pojesti velike količine stabljike, lišća i nezrelih plodova da bi posledice bile teške, ali u svakom slučaju uživajte samo u crvenim i zdravim plodovima paradajza.

7)  RABARBARA
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja učestvuje u stvaranju kamenja u bubregu. Ukoliko biste pojeli pet kilograma ovog lišća, to bi bilo fatalno po vas, ali je dovoljna i mnogo manja količina da bi se čovek ozbiljno razboleo.

 

 

Preuzeto sa http://www.blic.rs/