Naslovna Info Gradiška DESET GODINA OD POGIBIJE TRI RADNICE PREDUZEĆA ”SIMPO -SIK” GRADIŠKA

DESET GODINA OD POGIBIJE TRI RADNICE PREDUZEĆA ”SIMPO -SIK” GRADIŠKA

GRADIŠKA – Pomenom, prisluživanjem svijeća, te polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Kulturnog centra u Gradišci obilježeno je deset godina od požara u Domu kulture “Veljko Čubrilović” u kojem su poginule tri radnice preduzeća “Simpo – SIK”.

Osim rodbine, prijatelja i brojnih građana, vijence i cvijeće položili su i načelnik opštine, Zoran Latinović, predsjednik Skupštine opštine, Radislav Dončić, te predstavnici ustanova i organizacija iz Gradiške.

U nekadašnjem Domu kulture “Veljko Čubrilović” 16. novembra 2005. godine, zbog neispravnih elektroinstalacija izbio je požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća “Simpo-SIK”, Dijana Ećimović, Gordana Ždero i Biljana Plotan-Šešum, dok se iskakanjem sa drugog sprata sigurne smrti spasio Živko Šukalo.

Načelnik Opštine Gradiška, Zoran Latinović, rekao je da se materijalne vrijednosti vremenom mogu vratiti ali gubitak ljudskih života ostaje nenadoknadiv za porodice stradalih i cijelu lokalnu zajednicu. Latinović je istakao da je obaveza svih nivoa vlasti da rade na stvaranju što boljih uslova za bezbjedan život građana, s kojim ciljem je u poslednjih nekoliko godine Profesionalana vatrogasna jedinica u Gradišci značajno materijalno i kadrovski ojačana. On je naglasio da je potrebno konstantno raditi na unapređenju rada Civilne zaštite, poboljšati sve objekte koji obezbjeđuju sigurnost građana, kao što je savski nasip, i podignuti nivo sigurnosti u stambenim zgradama, ugostiteljskim objektima i svim drugim mjestima gdje se ljudi okupljaju.

Direktor preduzeća “Simpo” za BiH, Jovo Plotan, rekao je da za “deset godina promijenilo dosta toga ali da je sjećanje na ovaj tragičani događaj veoma živo, kao da se juče dogodilo”.  On je istakao da ostaje tuga i bol za stradalim i vječno pitanje da li je moralo da se desi ili se tragedija mogla izbjeći. “Porodice žive sa svojim bolom, jer se od tuge ne umire ali se sa njom umire”, naglasio je Plotan.

U požaru prije deset godina izgorio je gotovo cijeli fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati. Nekoliko godina kasnije na temeljima izgorjelog Doma kulture izgrađen je Kulturni centar Gradiška, jedno od najljepših zdanja kulture u Republici Srpskoj.