Naslovna Info Gradiška Zastrašujuće brojke govore više od svake riječi

Zastrašujuće brojke govore više od svake riječi

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja godišnjice proboja jasenovačkih logoraša 22. aprila 1945. godine, na zgradi Zavičajnog muzeja u Gradiški postavljen je veliki plakat na kojem dominira brojka od 5415.

Ona označava broj djece sa područja tadašnje Bosanske Gradiške, većinom srpske, koja su ubijena u Jasenovcu i drugim logorima smrti NDH-a u periodu od 1941. do 1945. godine.

To ukazuje na ogromne razmjere zla koje se ovdje dogodilo tokom Drugog svjetskog rata i nepovratno uništilo mnoge porodice, sela, gradove a Potkozarje i Kozaru zavilo u crninu.

– Brojka koju smo istakli na zgradu govori više od svake riječi, ona podsjeća, opominje i upozorava. U aprilu 1945. godine, poslednja grupa logoraša odlučila je da krene u slobodu ili u smrt. Manjina je uspjela u tome, domogla se slobode i ispričala šta se dešavalo u žicom ograđenom logoru u Jasenovcu, likvidacijama djece i drugih logoraša – kazao je za Srpskainfo Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

U Gornjim Podgradcima, na Jokinom brdu, od starog oružja podignut je spomenik Ranje ptica, jedinstven u svijetu. On svjedoči o djeci Kozare koja se nisu vratila iz rata.