Naslovna Info Pašalić: Za čišćenje kanala 3,5 miliona KM

Pašalić: Za čišćenje kanala 3,5 miliona KM

SRBAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi izdvojilo 3,5 miliona KM za čišćenje više od 240 kilometara primarne i sekundarne kanalske mreže na području Srpca i Kozarske Dubice.

Pašalić je, prilikom današnje posjete Srpcu i obilaska kanalske mreže čije je čišćenje u toku, istakao da su radovi dio programa čišćenja kanalske mreže u Republici Srpskoj.

– Trenutno radimo u Srpcu i Kozarskoj Dubici, gdje je završeno oko 90 odsto predviđenih radova i očišćeno više od 80 kilometara primarnih i sekundarnih kanala u Srpcu i oko 160 kilometara kanala u Kozarskoj Dubici – rekao je Pašalić Srni.

On je podsjetio da su neki od kanala posljednji put čišćeni 1977. godine, što dovoljno govori o tome koliko je mreža bila zapuštena.

– Kada se kanali očiste, Vode Srpske i lokalne zajednice će nastaviti da ih kose i održavaju. Ono što nama preostaje jeste još jedno košenje u maju – napomenuo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, čišćenjem kanala osigurava se oko 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

– U ravničarskim područjima kao što je Dubička ravan ili područje Srpca, imamo često situaciju da nam u proljeće podzemne vode plave poljoprivredne usjeve i nastaju štete. Čišćenjem kanala obezbjeđujemo brzu evakuaciju vode putem pumpnih stanica u Savu i Vrbas ovdje u Srpcu, a u Kozarskoj Dubici u Unu – rekao je Pašalić.

On je naveo da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti program čišćenja u Gradišci, Brodu, Šamcu i drugim lokalnim zajednicama u kojima je to potrebno.

Izvor: SRNA

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.