Naslovna Info Gradiška Smanjen broj krivičnih dijela

Smanjen broj krivičnih dijela

GRADIŠKA – Na području u nadležnosti Policijske uprave Gradiška u oktobru je evidentirano 29 krivičnih djela, što je za 19,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 36 krivičnih djela, rekao je danas načelnik ove uprave Bojan Škorić.

Škorić je naveo da je rasvijetljeno svih 29 krivičnih djela, od kojih je 11 bilo po nepoznatom počiniocu.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, Škorić je rekao da je evidentirano 20 narušavanja javnog reda i mira, što je za pet manje u odnosu na isti period lani kada je bilo 25, te dodao da nije evidentirano nijedno narušavanje u većem obimu, odnosno sa pet ili više lica.

On je istakao da je smanjen broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 6,3 odsto, ili 45 naspram 48, a broj saobraćajnih nesreća sa poginulima ostao isti u odnosu na oktobar prošle godine, kada su u dvije nesreće stradala dva lica.

“S obzirom na to da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, niti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te je i broj saobraćajnih nezgoda u padu, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška može se ocijeniti kao zadovoljavajuće”, ocijenio je Škorić.

On je naveo da je u oktobru na području u nadležnosti Policijske uprave Gradiška evidentirano 226 migranta, od kojih 133 na području Policijske stanice Gradiška, 73 na području Policijske stanice Srbac i 20 na području Policijske stanice Nova Topola.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Bojan Mišetić rekao je da je od evidentiranih 29 krivičnih djela u oktobru 25 iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti zloupotrebe droga, te po jedno iz oblasti privrednog kriminaliteta i bezbjednosti saobraćaja.

“Od ukupno evidentiranih 25 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvijetljena su sva. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 19 izvještaja protiv 27 lica. Evidentirano je 13 krivičnih djela protiv imovine i sva su rasvijetljena. Iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela registrovana su tri krivična djela, a iz oblasti zloupotrebe opojnih droga dva krivična djela i tri prekršaja, a pronađena je i oduzeta određena količina droge”, naveo je Mišetić.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković rekao je da su u oktobru evidentirana 23 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira koja su sankcionisana podnošenjem osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 15 prekršajnih naloga, a u istom periodu prošle godine 34 prekršaja.

Prekršaje je počinilo 26 lica, među kojima je sedam povratnika.

Trifković je naveo da je od ukupno evidentiranih 45 saobraćajnih nezgoda, 10 nezgoda sa posljedicama po lica, a 35 sa materijalnom štetom.

“Dva lica su smrtno stradala, dva lica su zadobila teške, a osam lake tjelesne povrede”, dodao je Trifković.

On je rekao da je evidentirano 1.426 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani podnošenjem 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1.317 prekršajnih naloga.

“Iz saobraćaja su isključena 102 vozača, od toga 81 vozač zbog vožnje pod uticajem alkohola, 19 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, jedan vozač je isključen zbog upravljanja vozilom pod uticajem droga, a jedan vozač zbog drugih razloga. Iz saobraćaja je isključeno i 30 vozila”, naveo je Trifković.

On je poručio da će u narednom periodu policijski službenici Policijske uprave Gradiška pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju, a posebno posjedovanje zimske opreme.

“Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, vozaču se izriče novčana kazna u iznosu 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja. Ukoliko je vozilo vlasništvo pravnog lica novčana kazna je od 500 do 5.000 KM, a za odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 300 KM. Za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna od 500 do 1.000 KM”, podsjetio je Trifković.

Izvor: Radio Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.