Naslovna Info Gradiška Prezentovani rezultati dosadašnjeg rada na Dokumentarno igranom filmu „Veljko Čubrilović, srpski učitelj“

Prezentovani rezultati dosadašnjeg rada na Dokumentarno igranom filmu „Veljko Čubrilović, srpski učitelj“

GRADIŠKA – U Gradskoj upravi Gradiška danas su prezentovani rezultati dosadašnjeg rada na Dokumentarno igranom filmu „Veljko Čubrilović, srpski učitelj“ i projektu i dokumentarnom filmu o Borislavu Nježiću, jednom od najvećih evropskih imena kada je riječ o mozaiku.

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Zoran Adžić, autor filma Milan Pilipović, glavni glumac Zlatan Vidović, scenarista Draško Vidović, predstavnici Zavičajnog muzeja Gradiška i drugi članovi tima.

Adžić je rekao da je obaveza Gradske uprave da podrži istoriju Gradiške i vrati značaj poznatim ličnostima koje su porijeklom iz Gradiške.

„Kada pogledamo istoriju Gradiške mnoge stvari su zaboravljene, ali obaveza nas koji sada živimo na prostoru Gradiške je da ponovo vratimo značaj koji je ona kroz istoriju imala“, istakao je Adžić.

Adžić je naglasio da je porodica Čubrilović jedna od najznačajnijih porodica porijeklom iz Gradiške i da sama odluka i ideja Zavičajnog muzeja Gradiška da se krene u uređenje trga porodici Čubrilović na mjestu gdje se nalazila njihova kuća znači da oni nisu zaboravljeni.

On je rekao da će Gradska uprava pomoći aktivnosti u vezi filma o Čubrilovićima te izgradnju trga i dodao da je takođe u planu da legat umjetnika Nježića bude izložen u Zavičajnom muzeju Gradiška te da se svake godine održava manifestacija u njegovu čast.

Adžić je naveo da se veličina mladih ljudi koji su pokrenuli ove projekte ogleda u ideji da vrate Gradišku u istorijski period kada se ona zvala „Mali Beograd“.

Viši kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška Bojan Vujčić rekao je da je period „Mali Beograd“ u kome su živjeli Čubrilovići period najvećeg broja nacionalnih društava i škola.

On je istakao da je porodica Čubrilović poznata po školskoj spremi, jer su svi njeni članovi imali visoko obrazovanje.

 „Iako je ovo bila jedna trgovačka porodica sve svoje kapacitete je uložila u obrazovanje. Doktorica Staka Čubrilović koja je diplomirala 1911. godine u Pragu bila je prva žena doktor u BiH, a osim nje iz te porodice prvi doktor u BiH bio je i Pero Ivanović“ rekao je Vujčić.

Autor filma Milan Pilipović rekao je da privode kraju snimanje filma i da su bili u mnogim sredinama u kojima se školovao i živio Veljko Čubrilović.

Pilipović je naveo da se dokumentarnim dijelom pokušava približiti život, uloga i značaj Veljka Čubrilovića pred početak Prvog svjetskog rata i da je preostao još da se uradi igrani dio filma koji je veoma zahtjevan.

Scenarista Draško Vidović rekao je da je pisanje scenarija za igrani film veliki posao koji scenaristi rade godinama.

„Odlučili smo se za kratke scene u trajanju od 15 minuta i scenario za ovaj film je u završnoj fazi“, istakao je Vidović.

On je naglasio da očekuju da će uraditi kvalitetan film koji će biti reprezentativan za Gradišku.