Naslovna Kultura 40 godina postojanja Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” iz Gradiške

40 godina postojanja Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” iz Gradiške

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja 40. postojanja Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” iz Gradiške, u Kulturnom centru sinoć je održan koncert na kojem je nastupilo devet bivših učenika ove škole, koji su nastavili sa svojim muzičkim obrazovanjem u srednjim školama i akademijama.

Direktor Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” Ivan Ristić rekao je da su u ovoj školi ponosni na učenika koji su sinoć nastupili pred gradiškom publikom ali i na ostale svoje učenike koji su učestvovali na brojnim takmičenjima i osvajali prestižne nagrade.

On je istakao da su bivši učenici veoma vezani za muzičku školu u Gradišci i da se rado odazivaju pozivima da učestvuju na koncertima koje organizuje ova škola.

Ristić je naglasio da popularišući rad škole žele da pokažu da muzičke škole imaju veliki značaj za razvoj kulture u Srpskoj, te da je osnovni zadatak ove škole da njeguje mlade talenate i afirmiše muzičku kulturu u Gradišci.

Osnovni zadatak muzičke škole je da približi umjetnost i kulturu mladima i da sačuva istinske vrijednosti muzike. Muzička škola u Gradišci počela s radom 1975. godine, te da od 2002. godine nosi ime po muzičkom pedagogu ”Branku Smiljaniću”.

-Puno je nastavnih i vannastavnih aktivnosti obilježilo protekli period, koncerti, nastupi učenika na raznim manifestacijama. U ovoj školskoj godini učenici muzičke škole iz Gradiške osvojili 41 nagradu na raznim takmičenjima – rekao je Ristić.

On je dodao da su učenici ove škole do sada ukupno osvojili više od 300 nagrada, što je potvrda kvalitetnog rada, i da učenici na dostojanstven način predstavljaju profesore, školu i grad iz kojeg dolaze.

Koncerti narednih dana koji će biti održani u Kulurnom centru u Gradišci biće humanitarnog karaktera namjenjeni za pomoć u liječenju dječaka Stefana Samardžije.  Koncert profesora gradiške Muzičke škole biće održan 8. decembra, koncert studenata violine banjalučke Akademije umjetnosti 9. dok će 10. decembra biti održan polugodišnji koncert Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić”.