Naslovna Info Gradiška 24. april – Dan Grada – 75 godina od oslobođenja Gradiške

24. april – Dan Grada – 75 godina od oslobođenja Gradiške

GRADIŠKA – Dan oslobođenja Gradiške 24. april je najveći i najznačajniji datum u pisanoj istoriji Gradiške, kada je tokom Drugog svjetskog rata nakon četiri godine torture i patnje Gradiška oslobođena – rekao je predsjednik GrO SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj.

Kragulj je istakao da je Gradiška druga opština u bivšoj Jugoslaviji po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu, poslije Kozarske Dubice, a treća opština u svijetu.

-Svaki četvrti stanovnik Gradiške izgubio je život, kao učesnik NOR-a ili žrtva fašizma – istakao je Kragulj i naglasio da je na području Gradiške bilo oko 15 000 žrtava te da se još uvijek radi na njihovoj identifikaciji.

Na području kotara Bosanska Gradiška zabiljeleženi su brojčano najveća stradanja djece na tlu Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Najmanje 5.033 djece sa ovog područja stradalo je tokom rata. Ukupan broj stradale djece je verovatno veći jer se opravdano pretpostavlja da nisu zabiljeležena imena sve djece, naročito one najmlađe.

-Kroz pisane materijale i popis žrtava iz Drugog svjetskog rata kao prilog Istoriji Gradiške nastojimo da tačno utvrdimo broj žrtava i sačuvamo te podatke za sva vremena – naglasio je Kragulj.

U centru grada, u Spomen parku slobode, spomenici i biste Narodnim herojima: Stevan Dukić, Lepa Radić i Enver Šiljak svjedoče o herojstvu i stradanju našeg naroda u borbi za opstanak i slobodu. 

Povodom obilježavanja 24. aprila – Dana Grada i 75. godišnjice oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu, zbog novonastale situacije u kojoj su zabranjena veća okupljanja na javnim mjestima, delegacija Grada će položiti vijence u Spomen parku.

Brojne aktivnosti planirane povodom obilježavanja Dana Grada su otkazane.