Naslovna Sport Fudbal 1 na 1 sa Slavišom Baštincem, mladim napadačem Kozare

1 na 1 sa Slavišom Baštincem, mladim napadačem Kozare

Obavili smo interesantan razgovor sa juniorom Kozare koji je prije par kola debitovao za prvi tim.

Na samom početku pitanje od kojeg je vjerovatno sve krenulo u vezi ove fudbalske priče, Slaviša zašto baš fudbal od svih sportova?

Sjećam se kada sam kao dječak često sa ocem gledao fudbalske mečeve na televiziji. Nekad u tom periodu, zajedno sa roditeljima sam otišao gledati prvi put fudbalsku utakmicu uživo. Izrazio sam želju da počnem da treniram i drago mi je što su mi otac i majka pružili uslove da počnem da se bavim ovim sportom, te što me nisu sputavali u mojim odlukama vezanim za sport.

Fudbal stvara mnoga drugarstva.

Prvi fudbalski koraci?

Na istom mjestu gdje sam i danas. U fudbalskom klubu našeg grada napravio sam svoje prve fudbalske korake, počeo aktivno da treniram, a upravo u poslednjih par mjeseci Kozari konkretno počinjem da vraćam golovima i asistencijama za ozbiljnije selekcije juniora, kao i ovaj debi za seniorsku ekipu.

Uzor iz djetinjstva?

U to “klinačko” vrijeme iako sada imam tek osamnaest godina, prvi pravi igrač na koga sam se ugledao bio je Ronaldinjo. U tom periodu on je igrao na vrhuncu, a unosio je nemire u sve ekipe protiv kojih je igrao. Danas kada sam za nijansu sazreo, a igram tu poziciju, sviđaju mi se karakteristike napadača Karima Benzeme koji je ofanzivno oružje na terenu u svakom pogledu.

Kada si već pomenuo poziciju, na kojoj poziciji voliš najviše da igraš? 

Centarfor ili špic što bi se reklo. Jednostavno, osjećam glad za golovima što je i krajnji cilj ovog sporta.

Slavisa Baštinac na jednom od treninga.

Fudbal iz tvoje perspektive?

Iako to odavno zvuči kao izlizana fraza, neko ko posveti većinu svog vremena fudbalu, treningu i sportu uopšte, na to gleda kao način života. Jednostavno želja za pobjedom, dokazivanjem, nadigravanjem protivnika u igračima stvore taj strastveni pristup koji i kada nestane daha, ne da da stanete.

Igraj, napadaj.

Razlika između juniorskih utakmica i nastupa za prvi tim?

To mi ne predstavlja veliki problem. Čak me motiviše da treniram bolje i još jače, jer napredak može doći samo velikim radom, ali i takmičenjem sa boljim od sebe. Utakmice prvog tima se igraju subotom, a juniorske nedeljom, tako da što se tiče toga nema problema. Par dana prije vikenda pripremam se psihički i pokušavam se koncetrisati na mečeve koji predstoje.

Izboreni penal na debiju za prvi tim i asistencija odmah u drugom meču ispostaviće se za pobjedu i bijeg sa poslednje pozicije na tabeli?

Moram priznati, bolji debi nisam mogao ni zamisliti. Prva liga RS, protivnik Tekstilac iz Dervente. Bili smo u rezultatskom zaostatku, a na 15-ak minuta do kraja meča šef stručnog štaba odlučuje da mi ukaže priliku i uvodi me u igru. Primio sam loptu na strani, ušao u šesnaest metara, protivnik me oborio i sudija je pokazao na bijelu tačku. Taj penal je donio bod Kozari i veoma sam srećan što nakon zalaganja cijelog tima, određeni dio zasluga pripada i meni. 

U drugom nastupu sam opet na 15-20 minuta do kraja opet dobio priliku s klupe. Protivnik, dobro poznat, Sloga iz Doboja. Prodorom sa lijeve strane našao sam se u prilici da uputim centaršut, a na drugoj strani sam krajičkom oka vidio Glišića. Poslao sam mu loptu, a on je bio siguran pri  završnici, a ta tri boda udaljila su nas sa dna tabele. Go usrećuje jednog igrača, a asistencija dvojicu, tako da sam veoma zadovoljan usponom forme našeg tima. 

Strijelac Glišić i asistent Baštinac proslavljaju gol za pobjedu.

Odnos sa trenerom i komunikacija sa roditeljima, ko je najveća podrška?

Prema roditeljima imamo jako veliko poštovanje. Kada počne utakmica, ja znam da trener meni želi najbolje i u tom momentu nema samo ulogu trenera, već roditelja, psihologa, motivatora. Što se tiče podrške veliku dozu motivacije imam od djevojke koja je uvijek tu uz mene, i kada je teško i kada je tuga. 

Za kraj, dometi Kozare ove sezone?

Trenutno je najbitnije da nastavimo da dižemo formu, obezbjedimo siguran ostanak u Prvoj ligi RS. Već sledeće sezone imamo velike ambicije da vratimo stari sjaj klubu i gradu, a što je najbitnije da vratimo kult domaćih gledalaca na tribinama. 

Veliko hvala Slaviši, mi njemu i fudbalskom klubu Kozara želimo puno sreće u nastavku takmičenja, a željno iščekujemo dobre rezultate.

FOTO: FKKozara.org

Dejan Gajić