Naslovna Info Gradiška ОСИПАЊЕ- Небојша Иваштанин напустио странку коју је оснивао

ОСИПАЊЕ- Небојша Иваштанин напустио странку коју је оснивао

У СДС-у су ме схватили као конкуренцију,па сам свих година таворио у прикрајку.Разлози због којих се све тако одиграло има много,комплекси су.

Не желим изигравати уплакано дијете и осипати паљбу по бившој странци.

Нисмо се разумјели,о бившима све најбоље,али ја каријеру настављам у СНС-у,тамо гдје су ми људи понудили људске услове и затражили помоћ и моје искуство.

Рекао је то у интервјуу за „Народне новине“ Небојша Иваштанин,један од оснивача СДС-а,бивши начелник Општине

Градишка и амбасадор БиХ у Русији.

Иваштанин није желио коментарисати спекулације да ће за њим у редове напредњака прећи идесетине других првобораца и оснивача СДС-а из Градишке и околине,такође незадовољни третманом у партији,коју тренутно води Младен Босић.

СДС-у више нисам потребан.Био сам потенцијални конкурент за многе функције. Због тога су ме гурнули у страну.Нисам од тога правио никакву драму.Истовремено,појавили су се момци који су ме на културан начин, са пуно уважавања,замолили да им помогнем око организовања странке,прављења инфраструктуре..Предложили су да ме ставе на посланичку листу СНС-а.Све сам ставио на вагу.Kада сам добро одмјерио пристао сам да помогнем напредњацима.Вјерујем да је та странка,која артикулише интересе народа и која жели досљедно да спроведе свој програм-каже на почетку разговора Иваштанин.

  • НАРОДНЕ: Какви су кадрови потребни руководству СДС-а,ако им није потребан бивши први диполмата БиХ у Русији?

ИВАШТАНИН: Сама ријеч “ бивши“већ говори сама о себи.Бивши је бивши.Нису се десила никаква сукобљавања. Напросто,сторила се одређена атмосфера и СДС која ми не одговара. Доста дуго сам био одсутан,а за то вријеме су дошли други људи,узели одређене позиције. Нећу да улазим у то и да постављам питање да ли је могло овако или онако.Једноставно,то су неки природни процеси ,током којих одлазе млађи људи и заузимају позиције.А ја спадам у групу оних који могу бити потенцијални конкуренти за разноразне функције. На моју жалост,све вријеме вучем ту анатему на леђима.

  • НАРОДНЕ: Да ли вас је неко зобог тога гурао у страну?

НАРОДНЕ: Како као бивши амбасадор оцјењујете политику актуелне власти РС према Русији?ИВАШТАНИН: Наравно да јесте.Од самог врха странке,која зна да ја ту негдје постојим и зна шта сам радио,шта сам значио….Нисам ја нека уријеђена стрина. Нисам имао амбиција да идем тим путем,у другу партију.Не бих ни ишао да се момци из напредњака нису спонтано појавили и понудили ми сарадњу,из неких разлога који су за њих процедуралне природе.

ИВАШТАНИН: Очигледно је да су односи више него коректни.Предсједник Додик посебну пажњу посвећује Русима. Види се да је та сарадња двосмјерна.Како и не би била. Па ко је од свјетских лидера имао прилику да се тако често сусреће са Путином као Додик? Нико! И ја сам се у својству амбасадора у Москви борио да БиХ у цјелини,користи све могућности сарадње са Русијом.У томе сам дјелимично успијевао,јер у технолошкој структури привреде БиХ ,има много руске технологије. Од рудника,термоелектрана,хидроцентрала и друге озбиљне скупе инфраструктуре,па до других области.

  • НАРОДНЕ: Хоће ли за Вама кренути и оснивачи и првоборци из СДС-а,како се спекулише?

ИВАШТАНИН: Не знам.Нисам уопште имао амбиција те вресте, али у сваком случају мислим да нам је свима потребно,да се укључи што већи број компетених људи и оних који могу нешто корисно да ураде,како би се ова ситуација у којој смо нашли,туђом и својом кривицом у највећој мјери исправи.да ли ће људи напуштати СДС,не бих могао да прогнозирам,али у сваком случају мој утисак је да је СНС досљедна странка,бар она матична у Србији,а надам се да ће и и ова ићи тим путем. Друго су најаве,а друго када сте у позицији да нешто урадите.