Naslovna Info Hronika Због двоструког убиства у поправни дом

Због двоструког убиства у поправни дом

Градишка – Малољетном Д. М. (16) из Српца изречена је у Основном суду у Градишци пресуда да треба да проведе од шест мјесеци до четири године у васпитно-поправном дому због тешког убиства Слободана Савића (53) и његове мајке Маре Савић (78).

За поменуто двоструко убиство оптужен је и Слободанов син Лука Савић (20) против којег се води одвојен поступак у бањалучком Окружном суду.

– С обзиром на то да се ради о малољетном лицу које је у вријеме почињеног кривичног дјела тешко убиство имало 16 година, њему се може изрећи само васпитна мјера, тако да је осуђен на затворску казну од шест мјесеци до четири године и биће упућен у васпитно-поправни дом. Сваких шест мјесеци биће провјеравана основаност овако изречене васпитне мјере – рекли су у Основном суду Градишка.

Малољетник је раније током свједочења Луки Савићу у Окружном суду у Бањалуци признао да је 18. фебруара ове године око 22.30 часова убио Слободана и Мару Савић испред породичне куће у Доњим Кладарима код Српца. Навео је да је убиство починио на захтјев Слободановог сина Луке који му је пријетио.

Он је тада до детаља описао како су се он и његов пријатељ Лука одлучили на овај злочин и како су га починили.

Малољетник је изјавио да су прије убиства Лука и он са неким младићима пили поред сеоског дома у Доњим Кладарима. Навео је да када су се сви разишли, Лука је предложио да убију његовог оца Слободана и баку Мару. Казао је да је Лука више попио и да му је, када су дошли близу куће баке Маре, запријетио и рекао да ако их не убије, да ће он убити њега.

На питање судије зашто је то урадио, зашто није побјегао када му је Лука пријетио, Д. М. је рекао да се бојао да ће га стићи.

Малољетник је додао да је прво Лука хтио да убије оца и баку, али да је касније захтијевао да то он уради.

– Прво је позвао оца којем је рекао да је у Разбоју иако то није била истина. Тражио је да дође по њега. Када смо били у близини куће, сачекали смо да Слободан оде аутомобилом. Када је отишао, ми смо дошли до гараже, гдје је Лука узео аутоматску пушку и дао ми је – рекао је тада Д. М.

Након тога, како је испричао, из куће је изашла бака, која је Луки замјерила што је слагао оца.

– Бака ме видјела, а Лука је побјегао. Запуцао сам према њој и први метак ју је промашио, други погодио у раме, а трећи у главу – хладнокрвно је испричао малољетник.

Он је додао да су тада баку унијели у кућу и сачекали да дође Слободан.

– Када се вратио и дошао пред кућу испалио сам рафал и ранио га. Он је отпузао у кућу – испричао је Д. М. и додао да је Лука од њега узео пушку, ушао у кућу, а затим се вратио и њему дао оружје, те рекао: “Иди и убиј га. Не могу га слушати да цвили”.

Потом је ушао у кућу и, како је објаснио, затекао Слободана како лежи потрбушке.

– Испуцао сам рафал у правцу његове главе – казао је малољетник.

Жалбе

У Основном суду у Градишци навели су да је малољетни Д. М. 25. јула примљен у Казнено-поправни завод Бањалука.

– До сада нема жалби на рјешење пресуде, а дужина притвора зависиће од владања и понашања осуђеника – рекли су у суду.

M. B.