Naslovna Info Gradiška Градишка: Нови уговор, нови трошкови

Градишка: Нови уговор, нови трошкови

Градишка – Незадовољни новим уговорима које треба да потпишу са предузећем “ИЕЕ Бањалука”, које газдује градишком “Топланом”, многи становници Градишке најављују искључивање са топловодне мреже.

ИЕЕ од корисника централног гријања тражи да потпишу нове уговоре о руковању и одржавању топлотних подстаница, који, према објашњењу корисника, подразумијевају то да етажни власници на себе преузимају одржавање подстанице, што до сада није била пракса и што им је, кажу, додатни трошак.

Предсједник заједнице етажних власника једне од зграда у Видовданској улици Јово Зељковић је рекао да има много недоумица у вези са тим колико би коштало одржавање, колико би коштала струја, шта ако изгори мотор…

– Станари не знају ни колико то кошта, ни на који начин би се плаћало. Казали су нам “дођите и потпишите”, а ми не знамо ни шта потписујемо. Још нисмо добили одговоре из “Топлане”, а када их добијемо, видјећемо шта ћемо. За сада смо заузели став да нећемо плаћати одржавање подстанице и да ћемо плаћати само гријање по квадратном метру стана – навео је Зељковић.

Станари других зграда који користе централно гријање сличног су мишљења, те су рекли да “Топлана” иде “ђоном према станарима”, јер тражи да плаћају екстра трошкове одржавања, који су раније били укључени у цијени гријања.

– Скупштина станара одлучила је да не потписујемо никакав уговор са “Топланом”. Људи су незадовољни, јер је сулудо да нам они само испоручују топлотну енергију, а да ми одржавамо подстанице, у које се прије свега не разумијемо. Осим тога, одржавање је раније било укључено у цијену гријања. Тако сам ја затражио од “Топлане” искључење са система централног гријања – испричао је Дејан Р.

Директор предузећа “ИЕЕ Бањалука” Драгиша Зечевић тврди да ће грађани сносити само трошкове за утрошену струју, који ће износити три одсто од укупне цијене гријања.

– То смо понудили у уговорима и за сада имамо позитивних реакција, али има и заједница које нису одлучиле да ли ће ићи у тај модел – истакао је Зечевић. Додао је да ће корисници имати неколико модела плаћања централног гријања.

– Један модел је дефинисан на бази метра квадратног, други на бази калориметра, трећи на основу “К”, фактора док је четврти комбинација та три – нагласио је Зечевић.

Од почетка ове, па у наредних 15 година, одговорност за функционисање “Топлане” у Градишци сноси предузеће ИЕЕ из Бањалуке, које је “Топлану” закупило на основу одлуке Скупштине општине Градишка. У априлу је пуштено у рад постројење “Топлане”, које ради на биомасу.

СНСД Градишка сматра да актуелна општинска власт није смјела да капитални пројекат да у приватне руке.

– Пројекат “Топлана на биомасу” био је пројекат СНСД-а, а средства су била обезбијеђена од Европске банке за обнову и развој. Општина је на основу тог пројекта могла да измири дуговања “Топлане”, па и да зарађује, али су га они уступили приватнику, а општини је за пар мјесеци ове године уплаћено минорних око 30.000 КМ накнаде – казао је предсједник Општинског одбора СНСД-а Градишка Зоран Аџић.

У Градишци има око 2.000 корисника централног гријања, који су гријање у становима плаћали 1,65 марака по квадратном метру, а у пословним просторима 138 КМ по мегаватчасу испоручене енергије.

Припреме

У “Топлани” кажу да су почеле припреме за нову сезону гријања, прецизирајући да се ради санација најкритичнијих дионица вреловодне мреже, након чега ће услиједити и реконструкција топлинских подстаница.