Naslovna Info Gradiška Градишка: Грађани не плаћају застарјеле рачуне

Градишка: Грађани не плаћају застарјеле рачуне

Градишка – Општина Градишка неће моћи наплатити 167.000 марака које потражује од становника због неплаћених рачуна, јер је надлежни суд утврдио да је ријеч о застарјелим потраживањима.

Поред тога, општина ће морати платити и судске трошкове.

У Служби обједињене наплате општине Градишка појашњавају да је након издавања нових рачуна за воду, гријање, одвоз смећа и друге услуге које су у њиховој надлежности, које је почело лани, велики број грађана поднио рекламације на стање дуга по разним основама.

На рачунима су, наиме, наведена дуговања и отприје неколико година.

Након тога су општинске службе затрпане жалбама, а покренути су и бројни судски спорови, јер грађани тврде да је ријеч о застарјелим рачунима које нису обавезни да плате, а општина инсистира на наплати дуговања. Тренутно има 1.800 рекламација, од којих се већина односи на застару.

– У периоду од 2006. до 2014. године дуг грађана и предузетника по основу неплаћања комуналија према нашој евиденцији износи 7,42 милиона КМ. Од тога вриједност утужених средстава износи 4,50 милиона марака. За наведени период свеукупно је поднесено 3.824 тужбе, од чега 2.964 у протеклих 18 мјесеци – рекли су у Служби.

Додају да је до сада у судовима окончано свега 267 предмета, чија је вриједност 635.777 марака.

– Од тог износа наплаћено је 468.604 КМ, а суд је утврдио застару за потраживања од 167.173 КМ – рекли су у Служби.

На застару упозоравају одборници СНСД-а у Скупштини општине Градишка, који истичу да би највећи губитник могла бити општина Градишка која ће сносити трошкове изгубљених спорова.

– Ради се о правно застарјелим рачунима физичких лица, и то за дуговања отприје годину па до три године. Упозорили смо руководство општине да неће ништа наплатити, јер се упуштају у нешто што није извјесно, односно оптеретиће буџет општине јер сваки изгубљени спор морају платити – наводи предсједник Клуба одборника СНСД-а Урош Граховац. Он је навео да је евидентно да постоји застара, а да општина иде “на блеф”, односно на то “ко плати плати”.

– Увјерен сам да ће изгубљене спорове сносити општина, што је и потврђено, али опет преко леђа становника Градишке, који пуне општински буџет, а све због бахатости руководства општине – нагласио је Граховац.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић категоричан је о питању тога да дуговања морају бити наплаћена, да комунални систем мора функционисати без проблема и да се мора повећати проценат наплативости.

– Општина не утврђује застару, већ ће против свих дужника, који нису измирили обавезе или нису уложили рекламације по рачуну, покренути судски спор. Самим тим општина самоиницијативно не врши отпис евентуално застарјелих потраживања – рекао је Латиновић.

Грађани

Дарко Р. из Градишке каже да је добио рачуне које наводно није платио прије више од три године, иако је, тврди, све редовно измиривао, за шта је добијао и повластице као најредовнији платиша.

– Несхватљиво је да ми након свих рачуна које сам редовно платио одједном “накалеме” неки дуг од 3.000 КМ правдајући се новим софтвером. Пронашао сам признанице о уплати рачуна за које ме терети општина, па нека ме и туже. Доказаћу преко суда да је дуг за који ме терете неоснован, односно да га нема – прича Дарко.

M. B.